Várpalota

2015.04.18. 13:55

Törökök a Thury-várban

Várpalota - Kulturális és gazdasági téren is együttműködhet Várpalota és a törökországi Gazipasa, a testvérvárosi szerződés részleteiről a hétvégén Magyarországon egyeztet a két település vezetése.

Szabó Péter Dániel

– Várpalota lehet Gazipasa első európai testvérvárosa, nagy lehetőséget látunk a két település partnerségében – mondta el lapunk kérdésére szombaton a Thury-várban Adil Çelik, az Alanyától 30 kilométerre, az Anatóliai-öböl partján fekvő török város polgármestere. A fiatal politikus Şevket Gülcanvárosi képviselő, Güven Değirmencioğlu polgármesteri asszisztens és Osman Güzel tolmács társaságában érkezett a hétvégére Várpalotára, hogy egyrészt viszonozza Talabér Márta polgármester februári látogatását, másrészt pedig tovább egyeztessenek a testvérvárosi szerződés részleteiről.

Talabér Márta és Adil Çelik polgármesterek, valamint Kovács Kata tolmács a Thury-vár előtt. Fotó: Szabó Péter Dániel

Szombat délelőtt az egyre szépülő Thury-várat járták körbe, megtekintették többek között a legutóbbi fejlesztés eredményeit, a megújult várudvart, s a pincerészben kialakított kínzókamra bemutatóhelyet és kamaratermet is.

A várban tett látogatás után a polgármesteri hivatalban a várpalotai képviselő-testület tagjaival találkoztak, majd délután a herendi porcelánmanufaktúrával ismerkedtek meg. Vasárnap veszprémi városnézés és balatoni sétahajózás szerepel a török delegáció programjában, tudtuk meg Borbásné Gazdag Gabriellától, a várpalotai önkormányzat nemzetközi kapcsolatokért felelős referensétől.

Török vendégek a Thury-vár egyik új bemutatóhelyén, a középkori kínzókamrában. Fotó: Szabó Péter Dániel

– Várpalota történelme szorosan kapcsolódik a törökökhöz, s mivel a Thury-vár fejlesztését és népszerűsítését fontos feladatnak tartjuk, ezen a területen mindenképp szeretnénk együttműködni velük. A vár ugyanis újabb beruházás előtt áll, amelynek része lenne a török világ bemutatása is, ebben pedig számítanánk Gazipasa segítségére is. A kulturális vonal mellett szeretnénk gazdasági téren is együttműködni az komoly fejlődés előtt álló, idegenforgalmi és mezőgazdasági téren is komoly potenciállal bíró településsel, erről is szó lesz a hétvégi látogatáson – mondta el Talabér Márta, Várpalota polgármestere, aki kérdésünkre hozzátette, a testvérvárosi szerződés hivatalos aláírására a tervek szerint ősszel kerülhet sor.

Talabér Márta és Adil Çelik polgármesterek a várfokon, mögöttük Falussy Sándor várpalotai önkormányzati képviselő. Fotó: Szabó Péter Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!