Várpalota

2015.02.25. 20:21

Több ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás a magyar vállalkozásoknak

A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban összesen 10 operatív programban több milliárd forintnyi uniós támogatás tudnak lehívni a magyar vállalkozások. Március végén írják ki a pályázatokat.

Szabó Péter Dániel

Milos Katalin, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programokért Felelő Helyettes Államtitkárságának pályázatkezelési főosztályvezetője mondta el mindezt kedd este a Thury-várban.  A gazdasági tárca szakembere Zugor Balázs alpolgármester meghívására érkezett Várpalotára. A város közelmúltban munkába állt, gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester ugyanis fórumot hívott össze a helyi cégeknek, vállalkozásoknak, ennek a rendezvénynek egyik előadója volt Milos Katalin.

Zugor Balázs alpolgármester (jobbra) elmondta, az önkormányzat alapvető célja, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatot a helyi vállalkozásokkal (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A főosztályvezető elmondta, Brüsszel jóval szigorúbb követelmények támasztott a pályázati források lehívásával kapcsolatban, mint tette azt a 2014-ig tartó, előző ciklusban, ezért van az, hogy 2015-ben még nem írták ki a pályázatokat. Az ügy azonban már finisben van, a tervek szerint március végén már megjelennek az első pályázati kiírások.

A stratégiai célok a foglalkoztatás bővítése, az energiahatékonyság növelése, valamint a kutatásfejlesztés támogatása. Kiemelt feladat a kis- és középvállalkozások támogatása, ők Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) tudják majd a legtöbb forrást lehívni. Összesen egyébként 10 operatív program indul.

Milos Katalin pályázatkezelési főosztályvezető előadásában a 2020-ig tartó fejlesztési időszak kis- és középvállalkozásoknak szóló pályázatairól beszélt (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A mintegy 8000 milliárd forintos keret 60 százalékét gazdaságfejlesztésre szánja a kormányzat. Csak a GINOP-ra a fejlesztési források 34 százaléka, összesen 2700 milliárd forint jut. Alapvetően a kis- és közepe vállalkozások támogatása, versenyképességük javítása a cél, de kutatásfejlesztésre és innovációra, infokommunikációs fejlesztésekre, energiahatékonyságot célzó beruházásokra, a foglalkoztatás növelésére, a munkaerő képzésére és a turizmusra is lesznek pályázatok ebben a programban, mondta el Milos Katalin, aki a egyszerűbbé váló pályázati eljárási rend részleteit is ismertette.

A pályázati tanácsadással foglalkozó céget vezető Felföldi Zoltán a források hatékony lehívásához adott gyakorlati tanácsokat (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A várpalotai önkormányzatok és a helyi vállalkozások kapcsolatának javítását célzó találkozón előadást tartott Felföldi Zoltán, a pályázati tanácsadással foglalkozó HBF Hungaricum Kft. ügyvezető igazgatója is. Gyakorlati tanácsokat adott a források hatékony lehívásához, ismertette a támogatott projektek értékelési szempontjait, valamint arról is beszélt, hogy mire kell figyelni az előkészítés és a projektek végrehajtása során. A szakember elmondta, ugyan több ezer milliárd forint jut gazdaságfejlesztésre az elkövetkező években, ám ezt nemcsak a vállalkozások kapják, hanem például önkormányzatok és klaszterszervezetek is hívhatnak le jelentős összeget a stratégiai célokkal összefüggő fejlesztésekre, beruházásokra.

Címkék#várpalota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!