Várpalota

2017.02.22. 13:20

Szenta János festményeiből nyílt kiállítás a városi könyvtárban

Várpalota – Néhai szerelme emlékének adózik a Fekete menyasszony című kiállításával a várpalotai Szenta János, akinek festményeiből a napokban nyílt tárlat a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

Az intézményben hagyomány, hogy időről időre lehetőséget adnak helyi alkotóknak is a bemutatkozásra. Ilyen kezdeményezés például a Tavaszi tárlat, amelynek keretében minden évben palotai vagy a városhoz kötődő alkotók műveiből nyílik csoportos kiállítás, amelyen legutóbb Szenta János festménye is helyet kapott. A 42 esztendős alkotó ezúttal egy egész kiállításra való festményt hozott a könyvtárba, hogy így is adózzon tavaly elhunyt szerelme, Zsu emlékének.

– Bár őt magát sohasem festettem le, mert nem engedte, de valójában ott volt minden festményemben, minden apró vonalban és színben. Néha halkan beosont mögém, hogy meglesse épp hol tartok, én pedig kikértem a véleményét, javaslatát, ha megakadtam. Biztatott, ha kétségeim voltak. Nevettünk, ha vászonfeszítés közben rácsaptam az ujjamra a kalapáccsal. Ilyen volt az én múzsám – tolmácsolta Szenta János gondolatait a megnyitón Császár Zsuzsanna tanár, aki a tárlat anyagát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Szenta János egy festménye előtt a városi könyvtárban nyílt kiállításon Fotó: Szabó Péter Dániel

Elmondta, Szent Jánost már gyermekkorában érdekelte a művészet. Különböző rajzversenyeken indult, ahol kiemelkedő eredményeket ért el. Tizennégy évvel ezelőtt kezdett el festeni, autodidakta módon képezte magát, azóta mintegy 50 képe született. Munkáit kezdetben pasztellel készítette, jelenleg inkább vászonra fest, olajjal. Alkotói tevékenységét belső késztetésre végzi, többnyire szürreális stílusban születnek festményei. Nem csoda, hiszen mesterének és példaképének Salvador Dalít tekinti, de Paul Delvaux festményei is inspirálják, mondta el Császár Zsuzsanna az alkotóról, akinek több helyszínen volt már kiállítása az elmúlt években Várpalotán.

A Fekete Menyasszony – Egy múzsa emlékére című kiállítás megnyitóján Tóth Zsuzsanna verseit Éltető Erzsébet, az intézmény munkatársa szavalta el a megjelenteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!