Várpalota

2014.09.15. 15:40

Reprezentatív albummal tisztelegnek Tatár Antal festőművész előtt

Amit nem tudott a piktúráról, azzal nem is érdemes foglalkozni. Amit nem látott meg Várpalotáról, amit nem festett meg erről a városról, környékéről, az nem biztos, hogy fontos.

Szabó Péter Dániel

Néhai kollégánk, Ármás János írta mindezt Tatár Antal festőművészről 2012-ben bekövetkezett halála után. Hatvankét válogatott alkotás mellett ez a nekrológ is olvasható abban a reprezentatív művészeti albumban, amelynek ünnepélyes bemutatóját a napokban tartották a Thury-várban.

A várpalotai önkormányzat gondozásában megjelent szép kivitelű kötet kiadását Talabér Márta polgármester kezdeményezte, aki köszöntő beszédében hangsúlyozta, a kiváló várpalotai festőművész életpályáját bemutató reprezentatív album reményei szerint egy sorozat első darabja.

Tatár Antal özvegye, Magdolna asszony dedikálja az albumot Pásztor János festőművésznek. Balra a kötet kiadását kezdeményező várpalotai polgármester, Talabér Márta (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Várpalota tisztelettel emlékszik azokra a művészekre, akik nagy hatást gyakoroltak a város kulturális és képzőművészeti életére, s műveikben nyomot hagytak maguk után. A településhez ezer szállal kötődő Tatár Antal – aki jövőre lenne nyolcvanesztendős – is közéjük tartozik. Sajnos 2011 februárjában bekövetkezett halála megakadályozta abban, hogy a termékeny lokálpatrióta művész további alkotásokkal örvendeztessen meg bennünket. Úgy gondolom, hogy a jövő nemzedéke számára fontos megőriznünk és közkinccsé tennünk alkotói örökségét – mondta el Talabér Márta polgármester a vár Thury-termét teljesen megtöltő közönség előtt, amelynek első sorában természetesen ott ült Tatár Antal felesége, Magdolna, s gyermekei, Ágnes és Antal is.

Az albumot – melynek címlapján egy 1995-ben készült, a Thury-várat ábrázoló Panoráma című alkotás látható – a szerkesztő, Sárváriné Rieder Zsuzsanna mutatta be. Elmondta, hosszú válogatás után összesen 62 alkotás került be a kötetbe, amelyek átfogó képet adnak Tatár Antal művészi pályafutásáról, a tájképek, portrék és csendéletek mellett rézkarcok és ceruzarajzok is helyet kaptak az albumban. Ahogy az utolsó, befejezetlen műve is. A félbehagyott pipacsok mementóként mutatják, milyen sokat is vesztett Várpalota Tatár Antal halálával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!