Várpalota

2015.03.23. 19:05

Nyilaskeresztes mozgalmak

Várpalota - Több tévhit kering a magyarországi nyilasmozgalmakról, véli Paksa Rudolf történész, aki a témában tartott előadást a városi könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

A Magyar Tudományos Akadémia történettudományi intézetének munkatársa két könyvet is jegyez a témában. Szerinte az emberek tudása a két világháború közötti nyilasmozgalmakról meglehetősen bizonytalan.

Paksa Rudolf történész bemutatta a mozgalmakat
Fotó: Pintér László

- A legtöbb tévhit abból fakad, hogy a nyilasmozgalmakat az 1944- 45-ben hatalmon lévő nyilas pártok alapján ítélik meg, noha az 1930-as évektől szerveződő mozgalom a Horthy-korszak egyik legnagyobb ellenzéki ereje volt. Fontos például megemlíteni, hogy a németek nem támogatták a kezdetektől a magyar nyilasmozgalmat, s a Magyarországon kisebbségben élő németek sem voltak a szavazóik - mondta el Paksa Rudolf.

Szerinte a téma érdekessége, hogy ellentétben az olasz fasizmussal vagy a német nácizmussal hazánkban nem alakult ki egyetlen olyan párt sem, amelyik az egész nemzetiszocialista tábort lefedte volna. Mindig is töredezett volt: több párt versengett ebben a közegben. - Ezek a mozgalmak radikális ellenzéki alternatívát jelentettek az akkori kormánypárthoz képest - mondta el a történész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!