Várpalota

2014.08.22. 13:01

Négy év vérben és vasban

Várpalota – Tanulnunk kell az első világháborúból, s tanítanunk is kell azt, hogy még egyszer ne fordulhasson elő ehhez hasonló szörnyűség.

Szabó Péter Dániel

Vokla János alezredes, a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka mondta el mindezt a napokban a Thury-várban „Négy év vérben és vasban”címmel nyílt első világháborús kiállítás megnyitóján. – A mi generációnk tagjai csak elbeszélésekből, történelemkönyvekből vagy irodalmi művekből tudhattak meg valamennyit az 1914−1918 között történtekről. Az első világégés okozta sebek azonban a mai napig nem gyógyultak be, az emberek csupán évekkel a háború befejezését követően jöttek rá arra, hogy mi romlott el akkoriban, miért is tört ki a háború – mondta el a parancsnok, aki kijelentette, attól függetlenül, hogy melyik oldalon harcoltak, az első világháborúban elesettek mindannyian hősök voltak.

Hercz Dániel főhadnagy Ady-verset szavalt el a megnyitón (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Ezt követően a várpalotai alakulatnál szolgáló Hercz Dániel főhadnagy szavalta el Ady Endre Ének aratás előtt című versét, majd MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar klarinétművészei játszottak el néhány, az alkalomhoz illő dalt. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum címmel összeállított, harminckét tablóból álló vándorkiállítását szeptember 3-áig láthatja a várban a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!