Várpalota

2014.07.07. 14:50

Mindig érik gyümölcs, nyílik virág - Veszprém megye legszebb díszkertje (5.)

Várpalota - Amit most láttunk, az tipikus élhető kert, hol a gazdái, hol kilenc unokájuk veszik birtokba a teljes teret.

Varga Ibolya

Aki először jár itt, annak is feltűnik, hogy ez a béke szigete. Nincs hangos szó, veszekedés, legfeljebb az unokák közül a kisebbek visonganak egy kicsit, amikor vizet hordanak a gyöngykagylót formázó homokozóba, vagy kiszedik a békákat a szökőkútból. Tizenkét évvel ezelőtt költözött ide Nagy Izabella tanítónő és társa, Fitos János iskolaigazgató, eredetileg matematika, fizika, informatika és technika szakos tanár. János még idén júniusban is tanított, holott éppen most esedékes az aranydiplomájának átvétele Debrecenben. Ez azt bizonyítja, hogy ötven évvel ez-előtt végzett az egyetemen.

Nagy Izabella és Fitos János tucatnyi éve formálja, szépíti, lakja be ezt a kertet, ahol szigorúan szabad a fűre lépni.

Fotók: Penovácz Károly

A kapunál áll egy régi szekér, amit muskátlival ültettek tele. A kerítést borostyán fedi és teszi átláthatatlanná. Az esővizet több helyen is felfogják és még saját kútjuk is van. Ebben a kertben Izabella a parancsnok, János csak a szőlőlugassal foglalkozik, de van szőlőskertjük, ami az ő birodalma. Nyáron a szobanövényeket is kihozzák, hogy igazi napfényhez jussanak és megerősödjenek, mire visszamennek a házba. A muskátlik a zöldségtárolóban telelnek, szabad gyökérrel, fejjel lefelé lógatva, ahogy hagyományos nálunk a téli elhelyezésük. Leanderből két kisebb termetű van, éppen azért, hogy ne okozzon gondot az átteleltetésük.

Mindig virágzik valami, most az egynyáriak vannak elemükben, és gyönyörű a rózsák második virágzása, ahogy most kinéznek, azt nevezi Izabella szépséges rózsacsokornak. Két füge is van a kertben, szépen teremnek is. Más fákon teljes érésben van a sárgabarack, igazán zamatossá vált az őszibarack, a meggy már leérett, de még van belőle pár kiló falatozni. Láttam szilvát, almát, körtét, epret, málnát, szedret. Az unokák imádják a frissen szedett gyümölcsöt, nem is tudják mindig elérni, hogy megmossák őket, ezért inkább nagyon ritkán permeteznek.

Az idei pályázatunkra csaknem félszázan jelentkeztek és küldtek képeket a környezetükről. Kálló Ilona kertész-tanárral választottuk ki azt a tízet, melyeket mostantól keddenként bemutatunk ezen az oldalon. Amikor már mindet láthatták, egy emlékeztetőt készítünk, melyen egy-egy mondatban jellemezzük is a kiválasztott kerteket. Az összefoglaló aljára szerkesztjük a szavazószelvényt. Ebben az évben is mód lesz majd arra, hogy online felületen voksoljanak a legszebbekre. Ezúttal nem egy, hanem három díjat adunk ki. A jutalmakat a Szabó Kerttechnika ajánlotta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!