Várpalota

2015.03.31. 15:45

Kisvakond, a világsztár Várpalotán

Várpalota – A világszerte népszerű cseh mesefigurát, a Kisvakondot ábrázoló rajzokból nyílt kiállítás kedden a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

A jó hangulat már az érkezésnél adott volt, hiszen a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja alkalmából szervezett tárlat vendégeit egy méteres Kisvakond figura fogadta a könyvtárban. A gyermekek mellett sok felnőtt is jött a Zdeněk Miler és Katerina Miler munkáit felvonultató kiállításra, bizonyítva ezzel, hogy a hat évtizede született cseh rajzfilmfigura népszerűsége generációkon átívelő.

– Hogy mi lehet nem múló sikerének titka? Talán az, hogy kicsit olyan, mint minden gyermek. Mindenre kíváncsi, s mindenből játékot tud csinálni. Olykor esetlenül bukdácsol, máskor viszont felettébb öntudatosan végzi a dolgát – mondta el a megnyitón Nikolausz Krisztián várpalotai művésztanár, aki a Kisvakond szülőatyja, Zdeněk Miler életútját stílusosan egy mesébe foglalva ismertette.

Nikolausz Krisztián művésztanár hangsúlyozta, a Kisvakond sikerének titka, hogy kíváncsi, mint minden gyermek Fotó: Szabó Péter Dániel

Megtudtuk, hogy az akkor 33 éves rajzoló 1954 őszén kapta a feladatot, hogy tervezzen oktató és nevelő célzatú filmeket gyermekek számára. Miler azonban nem akart szokványos propagandafilmet készíteni. Úgy gondolta, hogy jobb megoldás, ha egy szerethető figura kalandjai során ismerik meg a gyerekek például a ruhagyártás folyamatát. Komolyan megküzdött a feladattal, alkotói válságából egy mára legendássá vált botlás segítette ki. Miler egy alkonyi séta alkalmával megbotlott egy vakondtúrásban, ott és akkor született meg a mára legendássá vált Kisvakond ötlete.

A 40 rajzot felvonultató kiállítás április 29-ig látható a városi könyvtárban.

Lukács László és unokája, Balázs-Nagy Zsófia nézik a kiállítás képeit Fotó: Szabó Péter Dániel

A Kisvakond generációkon átívelő népszerűségét jól bizonyítja, hogy sok felnőtt is eljött a tárlat megnyitójára. Képünkön Lukács László és Danka János látható az óriás mesefigurával Fotó: Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!