Várpalota

2014.04.10. 14:15

Bányászok tartottak emlékülést az évfordulón

A Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 120. évfordulója alkalmából tartottak csütörtökön szakmai tanácskozással egybekötött emlékülést a művelődési központban.

Szabó Péter Dániel

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) immár húsz esztendeje minden áprilisban találkozóra hívja a hazai bányászokat. Nem volt ez másképp idén sem, a rendezvénynek ezúttal is a Jó Szerencsét Művelődési Központ adott otthont.

A bányász himnusz közös eléneklése után a Faller szakképző diákjai adtak verses-zenés műsort az 1894 óta használt köszöntés eredetéről, majd a szervezők nevében dr. Horn János köszöntötte az emeleti nagytermet megtöltő, döntően nyugdíjas bányászokat, s mutatta be a nap szakmai előadóját, dr. Fancsik Tamás egyetemi tanárt.

Az emléktáblánál a tisztelet koszorúit helyezték el a megjelentek (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatója érdekes előadásában a hazai nyersanyagkutatás eredményeiről és a bányászat továbblépésének lehetőségeiről szólt. Leszögezte, a magyar szénbányászat újraindítására csak megfelelő gazdasági környezet, s állami segítség esetén van mód.

Ezután a művelődési ház előterében található emléktáblánál dr. Gagyi-Pálffy András OMBKE elnök ünnepi beszédét követően a tisztelet koszorúit helyezték el a megjelentek, köztük Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Vadlek Krisztina, a Veszprém Megyei Kormányhivatal főigazgató-helyettese, aki pohárköszöntőjében is méltatta a bányászokat.

Címkék#várpalota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!