Várpalota

2014.06.17. 13:34

Kalapáccsal akarták szétszedni a robbanószert a gyerekek, a kezükben robbant fel - frissítve

Várpalota – Három gyerek súlyosan, egy könnyebben megsérült, amikor felrobbant egy robbanószerkezet, amelyet egy családi ház udvarán találtak kedden a Vörösmarty utcában. Az utcabeliek szerint a családban már történt hasonló tragédia.

MTI

Két súlyos sérültet a győri Petz Aladár kórházba szállítottak – tudtuk meg dr. Rácz Jenőtől, a Veszprém megyei kórház főigazgatójától.

Meg kell műteni azt a két fiút, akit a délutáni várpalotai robbanás után a veszprémi kórházból a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba szállítottak - közölte az intézmény orvos-igazgatója kedd este az MTI érdeklődésére.

Oláh Attila elmondta, a fiúk állapota stabil, repeszek okozta koponyasérülésük miatt műtik meg őket, az egyik gyermeken már meg is kezdték a beavatkozást. A fiúk állapota súlyos, de nem életveszélyes - tette hozzá.

Józsa Zoltán, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház traumatológiai osztályának főorvosa korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a röntgenvizsgálat repeszdarabokat mutatott ki két fiú koponyaüregében, harmadik társuknak a térdízületébe fúródtak repeszdarabok, negyedik társuk pedig szilánkoktól sérült meg.

A megyei rendőr-főkapitányság szerint eddig ismeretlen okból történt a robbanás. Az eset körülményeit a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának bevonásával vizsgálja a rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya. 

Ezt a családot átok sújtja – mondta egy utcabeli a helyszínen. Korábban ugyanis az egyik gyermek nagyapja és testvére halt meg hasonló körülmények között. 

A ház környékén kedden bűnügyi szakértők, katasztrófavédők és tűzszerészek dolgoztak, távolról látni lehetett az egyik kétségbeesett apát is. A tűzszerészek átvizsgálták a ház udvarát és a környéket. A lezárt területre csak az ott lakók mehettek be. Ez az utca egyébként a lőtér szomszédságában található.

 

– Egyszer csak azt hallottam, hogy egy gyerek fut ki az udvarból, és azt kiábálja, hogy megsérültünk, megsérültünk! – mondta a közelben lakó Szirbek Gyuláné, aki az udvaron etette a kutyáját, amikor egy petárdarobbanáshoz hasonló hangot hallott. Azt hitte, csak játszanak valamivel a 14 év körüli gyerekek, a házban lakó, meg az osztálytársai, elvégre vakáció van, nem gondolt arra, hogy mekkora baj történt.

– Aztán azt hallottuk, hogy éktelen szirénázással jönnek a mentők – tette hozzá egy másik asszony. Állítólag a gyerekek fémkeresővel kutattak az udvaron. Egy körülbelül húsz centiméteres gödörből ásták ki a robbanószert, szét akarták bontani kalapáccsal, ekkor történt a robbanás. 

Végtelenül sajnálja a történteket Talabér Márta polgármester, aki a robbanás után a helyszínre ment, szerdán felkeresi a három érintett családot, és felajánlja az önkormányzat segítségét. Talabér Márta elmondta: ezt a gyújtószerkezetet a gyerekek a ház udvarán találták, de Várpalotánál a lakott terület közelében helyezkedik el a lőtér. Emiatt a város a katasztrófavédelemmel együtt kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az embereket folyamatosan tájékoztassák arról: aki gyanús dolgot talál, ne nyúljon hozzá, azonnal jelezze a hivatalnak!

Várpalotán tizenkét éve történt halállal végződő tragédia hasonló okok miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!