Várpalota

2014.05.31. 12:34

Gördeszkás pap a pályán

Várpalota - Közel 500 gyermek előtt reverendában száguldott gördeszkáján szombaton a Nepomuki iskolában az országszerte ismert rédicsi pap, Lendvai Zoltán.

Szabó Péter Dániel

A Zala megyei település római katolikus plébánosa a Veszprémi Főegyházmegye hittanos találkozójára érkezett, s tartott látványos bemutatóval egybekötött előadást szombat délelőtt a várpalotai egyházi általános iskola sportpályáján.  A 45 éves Zoltán atya közvetlenül, saját nyelvükön szólt a fiatalokhoz, akik között már a bevonulás közben is föl, s alá gurult speciális gördeszkáján, amelyet a rendezvény előtt a fiataloknak szentmisét celebráló Márfi Gyula érsek is megáldott.

Közben persze meg-megállt, s imára buzdította a fiatalokat, valamint életéről és mindennapjairól mesélt. Elmondta, Rédics és környéke mellett szívesen megy bárhova az országban, s az elcsatolt magyar területekre is örömmel ellátogat, hiszen „jó dolog néha átnézni a kerítésen, s megtapasztalni mi történik magyar testvéreinkkel”.

Sokan kíváncsiak voltak a rédicsi Lendvai Zoltán plébános gördeszkás bemutatójára (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A néhány évvel ezelőtt készült gördeszkás videójával a BBC és a CNN televíziós hírcsatornák műsoraiba is bekerülő plébános kiemelte, Bosco Szent János pedagógiai elveit vallja, szerinte a nevelésben a játék legalább annyira fontos, mint a fegyelmezés. Elmondta, a gördeszkázás segítségével több fiatalhoz eljuthat Isten igéje, sok embert közelebb vihet így Jézushoz. Szavait fényesen alátámasztották a Várpalotán történtek, hiszen több száz gyermek csüngött a szavain, ámult bemutatóján, s imádkozott együtt vele.

Ne félj, csak higgy, hirdette több ízben is jelmondatát, s biztatására több gyermek is kipróbálta a templommal és kereszttel díszített speciális gördeszkát. Kis híján az előadást a helyszínen megtekintő Márfi Gyula érseket is rá tudta venni egy kis bemutatóra, ám végül az utolsó pillanatban egy paptársa vállalta a korántsem egyszerű feladatot.

A Várpalotán rendezett egyházmegyei találkozón ezt követően több állomásból álló ügyességi verseny és hittanverseny is várta a többek között Ajkáról, Pápáról, Tapolcáról, Veszprémből és Zalaegerszegről érkezett több száz fiatalt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!