Várpalota

2014.12.15. 21:51

Elhunyt Zsótér Ferenc, Várpalota díszpolgára

Várpalota - Kilencvenegy éves korában elhunyt Zsótér Ferenc, Várpalota díszpolgára, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör legidősebb tagja.

Szabó Péter Dániel

Zsótér Ferenc a díszpolgári cím átvétele után a várpalotai művelődési központban Archív fotó: Szabó Péter Dániel

Zsótér Ferenc 1923. augusztus 24-én született a Csongrád megyei Mindszenten, ott ismerkedett meg a labdarúgással. 1941-ben Budapestre került, és a MAFC-ban BLSZ I-es osztályban játszott. Később 22 alkalommal játszott a Szegedi AK NB I-es csoportjában, majd onnan Komlóra vezetett az útja. 1952. december 1-jén költözött Várpalotára, a Szénbányáknál gépészeti főelőadóként dolgozott, a munka mellett villamos üzemmérnöki diplomát szerzett.

Zsótér Ferenc nagy tehetséggel megáldott labdarúgó volt, aki többször is viselte a Dél-nyugat válogatott mezét. 1953-tól 1958-ig a várpalotai NB III-as és NB II-es csapatban játszott. Az aktív sportolói pályafutás befejezését követően úgy döntött, hogy edzőként szeretne a futballpályán maradni. Edzői munkája során végigjárta a szokásos ranglétrát. Az ifjúsági csapat irányítása után a VBSK II. csapatát, majd az I. csapatát is edzette. Ő volt az a szakember, aki saját hazájában is próféta lehetett egy ideig. Edzőként az ő nevéhez is fűződik a Várpalotai Bányász egyik aranykorszaka, amikor az NB I/B-ben a 6. helyen végeztek úgy, hogy többször is felvillant a magasabb osztályba való feljutás lehetősége. 1969-ben az NB I/B tavaszi fordulója végén a Videoton SC mögött a 2. helyen végzett a Zsótér Ferenc által irányított várpalotai csapat. A bajnokság befejezésével rövid ideig pihenőre vonult, amely nem tartott sokáig, mint szakosztály-vezető segítette a fiatal, tehetséges edzők munkáját. 1983-ban nyugdíjba vonult, de nem szakadt el a labdarúgástól, továbbra is a palotai labdarúgók sikereiért munkálkodott.

Haláláig tagja volt a Várpalotai Olimpiai Baráti Körnek, és a Bányász Hagyományok Ápolásáért Egyesületnek. Munkáját elismerték a Veszprém megyei labdarúgó szövetség részéről, emellett Várpalota képviselő-testülete 2002-ben 50 éves aktív sportolói, majd edzői, sportvezetői tevékenysége, emberi és erkölcsi példamutatása elismeréseként „Eötvös Pál” Nívódíjat adományozott számára. 2013-ban a város sportéletében végzett több évtizedes kiemelkedő munkája elismeréseként díszpolgári címet vehetett át  a rangos elismerést több száz pályatársának és tisztelőjének tapsvihara közepette a Jó Szerencsét Művelődési Központ színpadán.

Várpalota város Zsótér Ferencet saját halottjának tekinti. December 20-án 11.30-tól  Nagyboldogasszony római katolikus templomban gyászmisén búcsúznak tőle. Temetése december 23-án 13 órakor lesz a pécsi központi temetőben (Pécs, Siklósi út 43.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!