Várpalota

2014.11.14. 17:29

Egy nap a diabéteszről

A szűrővizsgálatok mellett az érdekes, a témába vágó előadások miatt is érdemes volt ellátogatni a Diabétesz világnapja alkalmából a Thury-várban és környékén rendezett programra.

Szabó Péter Dániel

A közel 30 esztendeje működő Várpalotai Diabétesz Klub és a Cukorbetegekért Alapítvány idén is megtartotta hagyománynak is beillő rendezvényét, amelynek ezúttal a Thury-vár adott otthont. A vár mögötti téren már délelőtt nagy volt a nyüzsgés, hiszen egészségügyi szűrőkamion látogatott a településre, mintegy 30 féle szűrővizsgálatot végeztek el a szakemberek. Mértek többek között vérnyomást és vércukorszintet, valamint testsúlyt és –magasságot, de a szép számú érdeklődő még a cukorbetegeknél gyakori idegbántalom, a neuropáthia vizsgálatán is részt vehettek; ezt egy úgynevezett vibrációs teszttel végezték el.

Széles Margit diabetológus a megelőzés fontosságáról beszélt. Mellette Kóti Lászlóné (balra) és Nyakas Eszter (jobbra) (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Délután aztán a vár Thury-termében folytatódott a program, ahol előbb Kóti Lászlóné, a Várpalotai Dibétesz Klub elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Járási Melinda, a várpalotai önkormányzat egészségügyi referense köszöntőjében a klub és az alapítvány vezetőinek, tagjainak munkáját méltatta.

A széksorokat megtöltő érdeklődők előtt dr. Széles Margit diabetológus-kardiológus a cukorbetegségről és szövődményeiről ejtett szót. Kiemelte, világszinte mintegy 350 millió ember küzd a betegséggel, amelynek megelőzésében nagy szerepet játszanak a rendszeres szűrővizsgálatok. Nyakas Eszter ápolási igazgató a várpalotai Szent Donát Kórház felújításáról beszélt. Elmondta, előre nem látható problémák miatt csúszik a beruházás lezárása, ám a tervek szerint a jövő év elejétől minden szakrendelés visszakerülhet Várpalotára, s tavaszra az építkezést és a hőszigetelést is teljesen befejezik az intézményben. Nátrán Albin mentőtiszt, a veszprémi mentőállomás irányító csoport vezetője pedig Hirtelen rosszullét és az újraélesztés gyakorlata címmel tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!