Várpalota

2015.02.20. 13:45

Csontkovács és thai masszázs a katonáknak - Egészségnap a várpalotai laktanyában

Egészségnapot szervezett az alakulatnál szolgáló katonáknak pénteken az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK). Csontkovács és számmisztikus mellett thai masszázs és testzsírbontás is várta az egyenruhásokat.

Szabó Péter Dániel

Ép testben, ép lélek címmel első alkalommal szervezett egészségnapot a megyénk lő- és gyakorlótereit üzemeltető várpalotai alakulat. Péntek délelőtt a Kossuth-laktanyában az egészségmegőrzés jegyében több állomáson várták az érdeklődő katonákat és civil alkalmazottakat. Csontkovács és gyógymasszőr, számmisztikus, thai masszőr, s testzsírbontással foglalkozó szakember is kitelepült erre a délelőttre a laktanyába, de stresszoldásra, csontsűrűség-mérésre, valamint a Magyar Vöröskereszt jóvoltából vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-mérésre is volt lehetőség. A vizsgálatokra, kezelésekre várakozó terepruhásokat közben friss gyümölcsökkel is kínálták.

Matusinka András csontkovács-gyógymasszőr Szeles László főtörzsőrmestert veszi kezelésbe a laktanyában (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- A Magyar Honvédségnél dolgozók mind mentálisan, mind fizikailag komoly igénybevételnek vannak kitéve. Különösképp igaz ez azokra a katonáinkra, akik a bázisokon, illetve az ellenerő században szolgálnak. Az idei évben ráadásul a folyamatos gyakorlatok miatt nagyon intenzív munka vár ránk, ezért jó ötletnek tartottam, hogy hagyományteremtő céllal az egészségmegőrzést a fókuszba helyező programot szervezzünk a laktanyában – mondta el lapunknak Vokla János alezredes, az MH BHK parancsnoka.

Horváth Zsuzsanna terapeuta a kártyavetést mutatta be Budainé Kárándi Zsuzsanna főtörzsőrmesternek (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Kérdésünkre hozzátette, a katonáknak egyébként minden évben egészségügyi vizsgálatokon kell átesniük, s kötelező fizikai állapotfelmérésen is részt vesznek. Ennek részeként az úgynevezett katonai testnevelési normákat kell teljesíteni. Ez a gyakorlatban futást, fekvőtámaszt és felülést jelent az életkornak és a beosztásnak megfelelő szinten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!