Várpalota

2014.04.23. 08:29

Civilek szépítik a loncsosi kápolnát

Szinte újjászületett az elmúlt időszakban a korábban évtizedekig elhanyagolt loncsosi kápolna és környezete, amelyben komoly szerepe van a városrészben működő baráti körnek is.

Szabó Péter Dániel

A hivatalosan 2006 óta működő civil szervezet lelkes tagjai ugyanis szívügyükként kezelik az egyházi épület sorsát, s újjáélesztve a régi hagyományt, a katolikus egyházzal összefogva már tavaly augusztusban búcsújárást szerveztek az 1770-es években épült Szent Donát-kápolnához. Az épület környezetét azonban 2013-ban még csak részben lehetett rendbe tenni, ezért a közelmúltban újra összegyűlt a tagság és a kezdeményezéssel szimpatizáló barátok, támogatók, hogy közösen dolgozzanak a területen.

A Loncsosi Baráti Kör tagjai a városrészben található Szent Donát-kápolna előtt. Az álló sor jobb szélén dr. Juhász Attila önkormányzati képviselő. Az álló sor közepén, terepszínű felsőben Bakó József, a baráti kör elnöke, tőle hárommal balra Vaczula István alelnök (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A gépi földmunkát követően, amelyet Troják Ede segítségével tudtak elvégezni, cserjéket és fákat ültettek, valamint füvesítették a jelenleg még kopár területet a loncsosiak. Az akció anyagi hátterét a városrész önkormányzati képviselője, dr. Juhász Attila biztosította, aki maga is ásót és lapátot ragadott szombaton délelőtt. Kérdésünkre elmondta, az elkövetkező hónapokban egymás közt osztják fel a locsolást, illetve a fűnyírást a tagok. Az augusztusi búcsújáráson, amelyet idén is megrendeznek, így már szépen zöldellő fű fogadhatja a vendégeket. A képviselő hozzátette, távlati tervei között szerepel a kápolna homlokzatának felújítása, s egy harang beszerzése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!