Várpalota

2017.02.12. 17:40

Cél, hogy olvasóvá neveljék a fiatalokat

Várpalota - A Krúdy Gyula Városi Könyvtár céljai között kiemelt helyen szerepel, hogy minél több gyermek iratkozzon be az intézménybe s váljon rendszeres olvasóvá. Ennek érdekében különböző programokat is szerveznek.

Szabó Péter Dániel

Ilyen kezdeményezés például az idén tizennyolcadik alkalommal meghirdetett Olvasólámpa pályázat is. György Judit könyvtáros kollégáival együttműködve állítja össze az adott év könyvajánlóját, amelyből a gyermekek válogathatnak. Az alsó tagozatosok közel ötven műből választhatnak, a felsősök pedig saját olvasmányélményeikről írhatnak rövid beszámolót.

- Az alsós pályázók megismerhetik a kortárs magyar és külföldi gyermekirodalom legjavát. A részvétel önkéntes, mindenki azokat a könyveket választja ki, amelyek neki tetszenek. Az olvasmányok feldolgozásához írt kérdések általában az olvasmánnyal mint élménnyel kapcsolatosak, nem a tárgyi tudásra fókuszálnak - mondta el kérdésünkre György Judit könyvtáros. Az olvasásnépszerűsítő program megálmodója hozzátette, minden résztvevő teljesítményét jutalmazzák, legyen szó egy könyv elolvasásáról vagy akár az összesről.

Persze nem csak ez az egy program szól a gyermekeknek a várpalotai intézményben. Közel tíz éve hagyomány, hogy a gyermekkönyvek nemzetközi napja alkalmából valamilyen olvasáshoz kötődő rendezvénnyel emlékeznek Andersen születésnapjára.

Budai László könyvtárvezető kiemelte, nem egyszerű feladat a fiatalokat becsábítani a könyvtárba Fotó: Szabó Péter Dániel

- Március negyedikén Könyves játszóház címmel szervezünk programot, ahol szülők, gyerekek és könyvtárosok együtt játszanak, mesélnek. A programot terveink szerint havi rendszerességgel megismételjük majd. Biztosak vagyunk abban, hogy a közös játék és mesélés közelebb hozza a szülőket és gyerekeket egymáshoz, és gyakoribbá teszi a könyvtárlátogatásokat is - mondta el György Judit, akitől azt is megtudtuk, hogy idén a világnap alkalmából rendezett programon Dániel András lesz a gyerekkönyvtár vendége, akinek mesekönyvei igen népszerűek a legifjabbak körében.

A felső tagozatos korosztályt nem könnyű becsalogatni a könyvtárba. Ezért az érdeklődő pedagógusoknak felajánlották, hogy összeállítanak egy alternatív ajánlott- olvasmánylistát az ilyen korú diákoknak. Így legalább kétszer ők is eljutnak a könyvtárba, s megvan a lehetősége annak, hogy rendszeres könyvtárlátogató váljon belőlük.

- Kollégáim igyekeznek a friss külföldi és magyar irodalom alkotásaiból válogatni. Célunk, hogy hogy a fiatalokhoz is közel álljon a kötet, ugyanakkor értékkel is bírjon - tudtuk meg a Budai László könyvtárvezetőtől.

A szakember hangsúlyozta, az olvasóvá nevelés első számú felelőse maga a szülő, aki elsősorban azzal serkentheti olvasásra gyermekét, hogy már nagyon korán mesél, és felébreszti a gyermeki fantáziát. Az olvasás megszerettetésében fontos szerepet kapnak a család mellett az óvodák, az iskolák és természetesen a könyvtár is.

Az együttes olvasás, az olvasmányélmény megbeszélése vagy családi programként a könyvtár meglátogatása nagyban segíti az olvasóvá válást.

- Minden iskolai, óvodai csoportnak lehetősége van előzetes egyeztetés után meglátogatni a könyvtárat. Kollégáim kérésre tematikus foglalkozásokat is tartanak nekik. A könyvtárlátogatások az ismeretek bővítése mellett lehetőséget teremtenek arra is, hogy a gyerekek megismer-jenek egy közösségi teret - emelte ki a könyvtárvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!