Várpalota

2013.06.13. 18:21

Baglyason szimpátia kérdése a vízbekötés?

Hárommillióért vízbekötés? Ennyit akartak tőlünk kérni - tárja szét kezét Varga Józsefné Ildikó Várpalota baglyasi városrészében, ahol körülbelül 150 család él.

Kovács Erika

Többen arra panaszkodnak, hogy alkudozás és szimpátia kérdése a bekötés meg a tarifák. A helyi vízügyes szakemberek ezt cáfolják. Az önkormányzat szerint a sérelmekkel a Veszprém Megyei Ügyészséghez kell fordulni.

Tábla híján többször eltévedünk, mire odatalálunk Varga Józsefékhez a Várpalotától legalább hét kilométerre lévő területen. Úttalan utak vezetnek a házukhoz, viszont a természet szépsége kárpótolja az embert. Vargáék jelezték a Naplónak a helyi vízügyi problémákat, és sok más családdal együtt hívtak minket a helyszínre. Nyilvánvaló, nemcsak a táj szépsége miatt költöztek ki a hegyre a városból, az olcsóbb megélhetésért is jöttek.

- Igaz, hiányosak az eligazító táblák, nem kizárt, hogy elsőre nem találnának ide a mentők meg a tűzoltók, de legfőbb gondunk a vízzel van - térnek azonnal a lényegre, amint találkozunk. Jöttünkre sokan összegyűltek Vargáéknál. Valaki közbekiáltja: itt tisztességes emberek élnek, aki csak bír, dolgozik, vagy nyugdíjas.

- A felháborító vízügyi helyzet miatt írtunk idén májusban az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalához - tesznek elém egy levelet Vargáék, amiben Dobronay László és Holczmann Attila, a Baglyasi Víztársulat, illetve egyesület üzemeltetői ellen tesznek panaszt. Jelzik: a vízszolgáltatás húsz éve indult, és a család tudomása szerint a víznyerő kút vagy kutak a Bakonykarszt Zrt. tulajdonában vannak, de végig, és jelenleg is két magánszemély üzemelteti a vízhálózatot.

A család szóban többször kérte a két férfitól a hálózatra való rákötést, amit elutasítottak, írásbeli kérelmükre nem kaptak választ. Szóban a helyi vízügyesek azt közölték velük, hogy a rákötés hárommillió forint lesz, a legutolsó szóbeli ajánlat 450 ezerről szólt.

A levél szerint a Bakonykarszt Zrt. nem vesz tudomást az egyesületről, mert silány minőségű anyagból készült a hálózat, és annak átvételétől elzárkóznak. Átvételkor a jelenlegi rendszer valószínűleg nem is működhetne.

Vargáék elmondják még: akik jóban vannak a két férfival, azoknak kedvező a rákötés. Megfenyegették azokat, akik másoknak adnak vizet, hogy leszerelik a vízórájukat vagy lesütik a csövet. A család szerint a vízügyesek arra hivatkoztak, hogy tervrajz és engedély kell a bekötéshez. Számlát a fogyasztók nem kapnak, távollétükben a két férfi bemegy a telkekre, levágják a vízórát, akkor is, ha az le volt lakatolva.

- Nyáron különösen katasztrofális a helyzet, három gyermekünk van, lányunk babát vár, és naponta másoktól kell hordanunk minden csepp vizet - mondja Ildikó. Ők kérték már a családsegítő segítségét is, de a megbeszélt időpontra a két férfi nem jelent meg. Ezért most az ombudsman soron kívüli vizsgálatát kérik, mert a sérelmezett eljárás, a közműves vízvezeték hiánya, a kifogásolt eljárás Vargáék és több panaszos alaptörvényben rögzített egészséges környezethez, az egészséghez, és tisztességes eljáráshoz való jogát súlyosan sérti.

Vargáék nem értik, hogy a szomszédban bekötötték a vizet 250 ezerért, részletfizetéssel. Nekik az utóbbit sem ajánlották fel, hiába mutattak volna jövedelemigazolást. Mondták nekik: velük nincsenek kellő ismeretségi viszonyban. Valószínűleg személyes okok miatt nincs máig vizünk, mert szólni mertünk - jegyzi meg Ildikó.

A hivatalban is jelezték a problémájukat, mire azt közölték velük, a városnak sajnos nem áll módjában költeni az ottani fejlesztésekre, és nem illetékesek az ügyben.

A várpalotai Baglyason élők vizet akarnak elfogadható áron. Varga Józsefné Ildikó (jobbról az első) hívta fel a figyelmet a problémára (Fotó: Orosz Péter)

- Mi csak segítséget kérünk, nem pénzt, hogy átlátható körülmények között rendben menjenek a dolgok - mondja Ildikó. Családja nem tagja a vízi társulatnak, mert a felvételt hiába kérte. A kérdésre, hogy miért nem váltják le a két férfit a többiek, akik tagok, ha ennyire elégedetlenek velük, azt mondja, mert félnek tőlük a vízszolgáltatás miatt.

- Először 450 ezret mondtak a bekötésért, végül 200-at fizettem - mondja Pálffy Eszter, aki négy éve lakik itt. - Két éve elfagyott a vízórám, egyikük mondta, 10 ezerért lecserélik. Tudtom nélkül jöttek a telkemre, a lakatot leverték a cserekor, amiért 20 ezret fizettem. Néhány óra múlva ismét elfagyott, megint a tudtom nélkül történt a csere, mondták, elfolyt rengeteg víz. Mivel érkezésemkor már nem volt óra, így azt sem tudtam, valójában mennyi folyt el. Akkor az erről szóló papírt is aláírták helyettem. Három éve nincs vizem.

- Kértük már a polgármesteri hivatalt, a családsegítőt, a fogyasztóvédelmet, hogy segítsenek rajtunk - vetik közbe többen. Bagyura Tibor megjegyzi: neki az egyik vízügyes azt mondta, akik ezt az ügyet elkezdték, nyilvánosságra hozzák, azok ráfáznak.

- Nálunk is engedély nélkül verték le a vízórát - közli Horváth Krisztina, aki párjával és két kiskorú gyerekkel él itt. Az asszony akkor mondta nekik: hívja a rendőrséget, mire visszatették az órát. Máskor is levették, akkor azzal érveltek, hogy nem nekik fizettünk. Igaz, a Zirci Takarékszövetkezetnél fizettünk, az egyesület vízi számlájára. - Én is a zirciekhez fizettem, mire mondták: nekik fizessek - jegyzi meg Koncsik Istvánné, akitől számára követhetetlenül újabb és újabb összegeket kérnek.

Lapsánszky Judit azt panaszolja, hogy korábban 70 ezerért ígértek nekik vizet és részletfizetési lehetőséget. Idén 300 ezret kértek már, amin összekapott a nő és családja a két férfival.

- Nekünk kerek-perec megmondták: nálunk nem lesz víz, mert nem vagyunk szimpatikusak. 170 ezret kértek négyméternyi bekötésért - állítja Kepe László.

Czikler Rebeka a vízóracsere kapcsán arról beszél, hogy tőle ötezret kértek, de mástól más összeget. Vaskó Tibornétól például 13 ezret nyugta nélkül.

(A Baglyason készült riportot folytatjuk. Megszólalnak az illetékesek.)

 

A Baglyasi Egyesület és a Bakonykarszt

A Baglyasi Egyesület 2006. január 27-én, 66 taggal alakult meg, akkor körülbelül csupán 30 ember lakott állandó jelleggel ezen a városrészen, fent a hegyen, Várpalotától 7 kilométerre. Ma is 66 tagú az egyesület, főként vízügyi céllal működik. Az egyesület a Bakonykarszt Zrt.-vel a vízszolgáltatásra kötött szerződést. A céggel egy vízi átadópontra kötöttek szerződést. Az alapszabályban rögzítették, hogy havonta a tagok 200 forint tagdíjat fizetnek, amit kezdettől fogva nem fizet senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!