Várpalota

2014.06.12. 14:57

B. Kiss Bálint - Nagy koponya az iskolapadban

Várpalota - A tanulást, a kísérletezést és a mikroprocesszorok által vezérelt okos eszközök megalkotását és megértését segítő eszközt fejlesztett ki, s első díjat nyert a 23. Ifjúsági és Innovációs Tehetségkutató Versenyen a 17 éves inotai B. Kiss Bálint.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola 11. osztályos diákja és két másik ifjú kutató kaptak első díjat, a rangos elismerést a napokban vehette át a szervező Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Tudományos Akadémia ünnepélyes díjkiosztóján Budapesten. Az országos versengés legfiatalabb díjazott kutatója egy ARM mikroprocesszort tartalmazó apaBoard nevű eszközt fejlesztett ki. - A 10 x 10 centiméteres nyomtatott áramkörre épülő eszköz lényege, hogy különösebb előképzettség nélkül lehetővé teszi úgynevezett okos eszközök, azaz egyszerű robotok megalkotását, a tudás szinte észrevétlen megszerzését - mondta el a Naplónak B. Kiss Bálint, aki csütörtökön látványos prezentációkkal fűszerezett előadást is tartott diáktársainak a palotai oktatási intézményben.

B. Kiss Bálint mellett az első díjat nyert eszköz és az elismerések (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Az apaBoard többcélú eszköz segítségével meg lehet érteni hogyan működnek az okos eszközök, amelyekből 2020-ra az előrejelzések szerint mintegy 50 milliárd készül majd. Már jelenleg is vannak ilyenek, mint például az okos autó, a raktározó robot, az automatizált otthon vagy épp az okos kerékpár. Segítségükkel néhány éven belül teljesen megváltozik majd a világ, egyre több munkafolyamatot vesznek majd át az automatizált rendszerek. A MTA-nál kutató dr. Kertész Krisztián mentorálásával létrehozott rendszer használata révén bárki, aki affinitást érez a műszaki dolgok iránt, elkezdheti az ilyen okos eszközök kifejlesztését. Ráadásul hamar sikerélményei is lehetnek a tudomány területén, ami további tanulásra, kutatásra sarkallhatja _ mondja Bálint, aki ősszel az ifjúsági innovációs és tehetségkutató verseny európai döntőjében (EU Contest for Young Scientists) képviselheti majd a magyar színeket, s mutathatja be találmányát az öreg kontinens legjobb ifjú tudósai közt.

A műszaki dolgokkal nyolcadik osztályos kora óta foglalkozó, s mérnöknek készülő Bálintnak Deák Istvánné, a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola igazgatónője is gratulált. Lapunknak elmondta, nagyon büszkék rá, hogy ilyen tehetséges fiatal elme pallérozódik az intézményben, s lehetőségeik szerint minden segítséget megadnak a fejlődéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!