Várpalota

2012.10.01. 14:58

Hagyományt teremtettek

Várpalota - Honvédelmi vetélkedő, mezei futóverseny, gálaműsor és szakmai előadások várták a meghívottakat az idei Bartos-napok rendezvénysorozaton.

Szabó Péter Dániel

- Kilenc évvel ezelőtt, 2003-ban volt az intézmény alapításának 40. évfordulója, ekkor választottuk közfelkiáltással névadónknak egykori igazgatónkat, Bartos Sándort - mondja Pócsik József, az iskola jelenlegi vezetője.

A névadás új lendületet adott az intézménynek, azóta élvről évre megrendezik a Bartos-napokat, míg a Bartos-díjat olyan példamutató hozzáállású, kiválóan teljesítő kollégák kaphatják, akik legalább tíz éve az iskola kötelékében dolgoznak.  A tantestület minden esztendőben titkos szavazással dönt, a díjat a Bartos-napok keretében megrendezett gálaműsor zárásaként adják át. Idén az iskola gondnoka, Mórocz Györgyné kapta meg Hoffer Ildikó zirci keramikusművész terrakottaszobrát és az elismeréssel járó pénzjutalmat - tájékoztatott az igazgató.

A Bartos-napok alatt minden alkalommal szerepet kap a szakmai képzés is. Idén az iskolában megrendezett szakkönyvkiállítás és vásár mellett a gyermekkori és serdülőkori pszichés problémákról tartott színvonalas előadást Szántóné Galambos Andrea iskolapszichológus. Ezt követően Lőrincz Csaba tartott interaktív tananyag-bemutatót történelem, illetve földrajz tárgyakból.

Szintén hagyomány, hogy minden évben megkoszorúzzák a város díszpolgári címével is kitüntetett Bartos Sándor sírját. Nem volt ez másképp idén sem, az iskola dolgozói és a meghívott vendégek a  Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesülettel karöltve helyezték el az emlékezés és a tisztelet virágait a néhai igazgató síremlékénél.

A tavalyi siker után idén is hazafias-honvédelmi vetélkedőt szervezett a diákoknak az intézménnyel jó kapcsolatot ápoló Gábor Áron Nyugállományúak Klubja. - A város és a kistérség általános iskoláiban már 12 éve tartunk vetélkedőket, örömmel jöttünk vissza a Bartosba is - mondta el köszöntőjében Dobszai József nyugállományú alezredes, a civil szervezet elnöke, aki előadásában beszélt a szárazföldi haderőnem napjáról és a pákozdi csatáról, valamint a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) elődjéről, a jövő ősszel százéves jubileumát ünneplő Magyar Királyi Honvéd Csapat Gyakorlótér Parancsnokságról is.

A történelmi és helytörténeti kérdéseket is felvonultató vetélkedést követően az Afganisztánban is szolgált Varga Iván főtörzsőrmester tartott vetített képes előadást     Baglan tartományról és a távoli ország kulturális és politikai sajátosságairól.

 

 

Palota-kupa néven mezei futóversenyt is rendeztek a Bartos-napokhoz kapcsolódva. Pócsik József igazgatótól megtudtuk, az elmúlt szombaton gyógypedagógiai intézmények diákjai három korcsoportban versengtek egymással a jó hangulatú viadalnak otthont adó Cseri parkerdőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!