Utazó

2014.07.22. 05:50

Vonzó a mi Versailles-unk

Fertőd - A " magyar Versailles " egyre pazarabb, évről évre van mit megcsodálni a megújuló barokk épületegyüttesben.

Némethy Mária

Ha megelevenedne Esterházy Fényes Miklósnak a hatalmas kastély mögött álló szobra, s körbejárna a mai kastélyegyüttesben, a hajdani Eszterházán, vajon mit mondana? Gyanítom, örülne. Hiszen annyi évszázad múltán az Európai Unió pénzügyi támogatásával ébredezik Csipkerózsika álmából teremtménye, Eszterháza, a magyar Versailles .

Az Esterházy család legendás alakja Fényes Miklós herceg. Ő volt Eszterháza megálmodója, megépítője. Idegenvezetőnk a kastélyban zajló élet csúcspontját 1768 -1790 közé teszi. Az Eszterházi tündérvilág kapcsán a herceg szolgálatában állt Haydnról, a számos művész közreműködésével rendezett mozgalmas ünnepségekről mesél, a róla elnevezett teremben az ide ellátogató Mária Teréziáról és a királynőt itt fogadó hatalmas fényűzésről, tűzijátékokról. Volt, amikor kétezren vigadtak együtt a kastélyegyüttesben és parkjában. Ettek, ittak, s kiabálva dicsérték kedves hercegüket.

Ám Miklós herceg nemcsak a pompát kedvelte. Kemény katona is volt. 1778-79-ben 1200 saját katonájával tábornagyként háborúskodott II. József császár mellett Bajorországban, ezért a császár a hercegi rangot a család minden tagjára kiterjesztette.

Mintegy egymilliárd forintból újulhat meg a kastély, mely évente 50–60 ezer látogatót fogad, s ez a szám a rekonstrukciót követően minden bizonnyal emelkedni fog

Örököse, Esterházy Antal nem szerette Eszterházát, unokája, II. Miklós herceg pedig a kismartoni kastélyt fejlesztette. Nem csoda, hogy így történt. Fényes Miklós halála évében oly magasak voltak az adósságok, hogy a birtokok zálog alá kerültek. Unokája, III. Miklós rákényszerült a kincsgyűjtemények egy részét a magyar királyi államnak eladni. Csak 1898-ban sikerül IV. Miklósnak a zálog utolsó részletét kifizetni. Sajnos a második világháború után a fertőd-eszterházai kastély is állami tulajdonba került, fénye megkopott, évtizedekre álomba merült.

Ma, amikor végre az értékek újra a helyükre kerülhetnek, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont mindent megtesz, hogy a kastély folyamatos felújítása megtörténjen.

Közel négymilliárd forintból újul meg. A munkálatok 2009 szeptemberében kezdődtek el. Bent elsőként a dísztermet és a zenetermet restaurálták, az épületegyüttes homlokzatát is rendbe tették. A megszépült kastély belső díszudvara már teljes, régi pompájában tündököl az 1700-as évek mintájára. A közelmúltban restaurált kastélykápolna Europa Nostra-díjat kapott.

A szalonokban, szobákban herendi porcelánokkal terítettek meg, a berendezés korhű, mintha a lakosztályokat az imént hagyták volna el uraik, úrnőik

Bent a termekben nagyon kevés az eredeti bútorzat, hiszen a II. világháború végén a szovjet hadsereg még a padlót is felszedte. Nem egy helyen elmondta az idegenvezető: fénykép alapján rekonstruálták a szoba berendezését. Ugyanakkor a kínai fekete lakktáblák, amelyek darabja hajdanán 100 tehén árába került, ma is megcsodálhatók. Herendi porcelánokból nemrég nyílt egy kiállítás, de a szalonokban is nagyon sok helyen láthatók herendi készletek, amelyek otthonosabbá, lakályosabbá teszik azokat.

A kastélyt évente több százezer turista látogatja, melyből a külföldiek száma meghaladja - 50- 60 országból érkezve - a hatvanezret. Köztük van egy Ausztráliából most már harmadik éve visszajáró énekkar is.

A kastély pazar parkja is megújul, méltó lesz az épülethez (Fotó: Némethy Mária)

Júniustól szeptemberig minden héten komolyzenei hangversenyek hangzanak el a díszteremben, jeles bel- és külföldi művészek, kamara- és nagyzenekarok előadásában. Néhány éve a Magyarországi Barokk Vigasságok keretében a kastélyban újra megszólalnak kosztümös, korabeli operák, színházi elő-adások, és mint egykor, tűzijáték zárja az ünnepet. A kastélyegyüttes, amely mára részben visszanyerte eredeti szépségét, építészeti és művészeti örökségével, barokk díszudvarával és parkjával ismét a magyar kultúra egyik ékkövévé vált. Március 1-jén létrejött az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, amelynek legfőbb feladata a nemzeti és egyetemes kulturális örökség megóvása és közkinccsé tétele. Fontos célja, hogy az Esterházy család fraknói hercegi ágának műtárgyai, illetve a Joseph Haydnhoz kapcsolódó tárgyak és kutatási anyagok befogadására, közzétételére és bemutatására alkalmas új múzeum és kutatóközpont jöj-jön létre a fertődi Esterházy-kastélyegyüttesben. Kiemelt feladata lesz a Haydn Kutatóközpont működtetése.

Kihagyhatatlan úti célpont Eszterháza, ahol a 2012-ben megújult Gránátos házakban kitűnő ételt is kap az utazó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!