Utazó

2017.04.01. 12:05

Vízesés a Bakonyban - Csodatévő, vadregényes vidék a Római fürdő területe

Az ország egyik legszebb természeti csodájáért nem kell messze mennünk. A Bakony talán legromantikusabb helye a Bakonynána közelében található Római fürdő.

Káposztás Vivien

A Gaja-patak Bakonynána és Jásd közötti áttörése a Római fürdő. A lezúduló víz medencéket vájt ki magának a sziklák között, ami állítólag már a rómaiak idejében fürdőként funkcionált. Más források szerint az elnevezésnek nincs köze a rómaiakhoz, és soha nem is működött itt fürdő, a Gaja-patak sziklák közé szorult vízesését nevezik Római fürdőnek.

A hely korábban szűkös táplálékot adó menedékhely volt a betyároknak, hajléktalanoknak, mára pedig a túrázók, kirándulók, kalandorok közkedvelt terepévé vált. Érdemes a kora tavaszi, hóolvadás utáni időszakban felkeresni a környéket, mert ilyenkor még átérnek a napsugarak a fák ágai között. Nyáron kellemesen hűs a környezet a völgyben, a csobogó víz közelében, így hőségben is ideális kirándulóhely.

A Gaja-patak közel két kilométer hosszú, legszebb és leglátványosabb része pedig a vízesés, melyet a mai Római fürdőként ismerünk. Mély és meredek szurdokvölgyön át magas mészkőfalak között zúdul le a kristálytiszta víz. Valójában több kisebb, lezúgó víz sorozata a vízesés, mely a sziklás medencébe zuhog. Itt érdemes vigyázni, mert magasabb vízálláskor a szurdok pereme csúszóssá válhat.

A Gaja-patak sziklák közé szorult zuhatagát nevezik Római fürdőnek

A barlangok szerelmesei is találnak a Bakony ezen pontján érdekességet, ugyanis a völgyoldalból nyílik a 12 méter hosszú, két méter szűk Savanyú Jóska-barlang, és itt van a Vadalmás-, ismertebb nevén a Szerelem-forrás is, ami a Palotai-Bakony egyik legbővizűbb forrása. Körülötte padok és asztalok teszik csodás erdei piknikhellyé.

A Római fürdő, vagyis maga a szurdok az országos Kéktúra jelzést követve könnyen megtalálható, megközelíthető gyalog, de még hegyikerékpárral is.

Célszerű Jásd vagy Bakonynána felől érkezni, és végig figyelni a turistajelzéseket a völgyön át. Nánától az út hossza két kilométer, míg Jásd felől kicsit hosszabb, viszont, ha innen közelítünk, és követjük az Országos Kéktúra vonalat, akkor a vízesés mellett a híres jásdi szentkutat is felfedezhetjük.

A szentkút 600 éves, és híres csodatévő, valamint gyógyító hatásáról. Sajnos a vízmű hasznosítja a vizet, így a vízvétel nem lehetséges.

A falun átérve a lejtős főutcán haladjunk, a turistajelzésnél balra kanyarodva le is érünk a Gaja-patak völgyébe, és a víz bal partján kövessük utunkat. Innen a hegyek közé jutunk, ahol a völgy egyre szűkebb lesz, a patak pedig mélyen alattunk halad. Itt kiérünk az erdei pihenőhelyhez, ahol akár le is táborozhatunk, felfrissülhetünk.

Innen már jól hallható, picit odébb pedig látható is a vízesés, amitől 100 méterre van a már említett barlang, ha itt a patak jobb oldalán követjük a turistaútvonalat, visszajutunk a faluba, a közúton pedig Bakonynánára.

Ha Jásd felől közelítünk, a Tési-fennsík szélmalmait is megtekinthetjük túránk során.

Kalandra fel, irány a természet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!