Utazó

2014.02.11. 07:10

Város, amelynek stílusa van

Milánóban nincsenek bágyadt színek, az épületekre jellemzőbb a szürke, nem az a ráérős tempó tapasztalható, hanem a sietős, nem olyan művészi, inkább üzletorientált. Nem az a hagyományos olasz város, de számos világhírű nevezetesség várja itt is az utazót.

Némethy Mária

Ez egy nyüzsgő metropolis. Milánóról senki sem állítja, hogy tipikusan gyönyörű olasz város. Turistaként sokak szerint inkább a milánói életstílust lehet itt élvezni: az operát, a boltokat, a focit és az éjszakai életet. De ha valaki a nevét hallja, akkor rögtön beugrik neki a dóm, másnak a világ egyik leghíresebb festménye, Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című képe, vagy éppen az AC Milan. Szóval bőven van itt is látnivaló.

A Duomo kihagyhatatlan. Számítson rá az utazó, hogy sok náció tagjaival kell sorban állnia bejutás előtt, és bent nagy a nyüzsgés. A milánói dóm kőből készült csipkecsoda. Építése 1386-ban kezdődött, majd 600 évig tartott: 1965-ben fejezték be. Százötvenhét méter hosszú, 97 méter széles, homlokzata 56 méter magas, míg a kupolatorony 109 méter. A világ negyedik legnagyobb székesegyházának számít, ingyenesen látogatható. Az épület gótikus, reneszánsz és neoklasszikus elemeket ötvöző homlokzata, annak számos szobrával, 135 tornyával és vízköpőivel lenyűgöző. Lehetőség van felmenni a tetejére (lépcsőn 7, lifttel 12 euró), ahonnan a gótikus tornyok mellől , remek kilátás nyílik a városra, szép időben még az Alpokig is ellátni.



A dóm előtti téren gyakran zajlanak programok, például hőlégballon-bemutató is. Háttérben a passzázs, amelyet a helyiek Milánó szalonjának neveznek. 1867-ben avatta fel II. Viktor Emánuel.

 

A Dóm téren áll II. Viktor Emánuel az egyesült Olaszország első királyának lovas szobra, a téren pedig a királyi palota (Palazzo Reale) és az érseki palota (Palazzo Arcivescovile).

A dómtól karnyújtásnyira fedett passzázsba léphetünk, ez a dóm terét a Piazza della Scalával köti össze. Elegáns üzletek, a Gucci, a Louis Vuitton, a Massimo Dutti vagy a Prada találhatók itt, felső kategóriás éttermek, remek bárok és kávéházak - de McDonald s is -, no meg könyvesbolt, ahol rögtön belépéskor egy Márai-könyvön akadt meg a szemünk. A pompás bevásárlóárkádot a milánóiak Milánó szalonjaként említik. 1867-ben avatta fel II. Viktor Emánuel. Üvegkupolája, üvegteteje és mozaikpadlója csodálatos. Kora legnagyobb ilyen jellegű építményének számított, komoly lökést adott a modern bevásárlóközpontok megépítéséhez szerte a világon. Vasszerkezete az Eiffel-torony megépítését is inspirálta.

Ha kinézelődtük magunkat, netán képeslapokat is vásároltunk, kiérünk egy parkosított, zöld térre, ahol az útikönyv szerint a világ egyik leghíresebb operaháza áll, de bizony körbe kell járni a teret, hogy a kívülről szerény épületű Scalát megtaláljuk. A világhírű operaház 1778-ban nyílt meg, sokáig itt volt Európa legnagyobb színpada. Építését Mária Terézia rendelte el, miután a korábbi színházépület egy tűzvészben elpusztult. Még ma is a világ egyik vezető opera- és balettháza. Ha csak a bejáratáig jutunk, gondoljunk rá, olyan művészek léptek itt be, mint Maria Callas vagy Pavarotti.

A milánói dóm előtt szelídek a galambok, sok turista eteti őket.

 

A nagy ah -ok és oh -ok folytatódnak a Santa Maria delle Grazie templomban, Leonardo da Vinci monumentális remekművénél, Az utolsó vacsoránál. Érdekessége, hogy Leonardo nem fejezte be Jézus alakját, mert méltatlannak érezte magát a feladathoz. A látogatáshoz a jegyet előre le kell foglalni, a belépőjegy nyolc euró.

Milánóban érdemes még megnézni a Castello Sforzescót, a város hercegeinek rezidenciáját, a kastély körül elterülő 47 hektáros parkot, a Parco Sempionét, a milánóiak kedvenc pihenőhelyét (egyik sétányát Petőfiről nevezték el), a világhírű képtárat, a Pinacoteca di Brerát, és focikedvelők ki ne hagyják az AC Milan és az Internazionale stadionját. A hivatalos nevén Stadio Giuseppe Meazza 80 ezer fő befogadására alkalmas, az UEFA értékelése szerint ötcsillagos futballstadion. Beülhetnek a VIP-szektorba, bemehetnek az öltözőkbe. Mivel Milánó a divat egyik fővárosa, a Via Montenapoleone pedig a város fő divatutcája, ott is körül lehet nézni, hiszen a világ legnagyobb divatházai közül többnek a fő irodája, székhelye is ott van. 

A világ egyik leghíresebb operaháza, a Scala

Az utazónak, ha több helyre be akar jutni, érdemes kedvezményeket adó Milánó-kártyát váltani (13 euró), ehhez jár egy 48 órás utazóbérlet is, amely Milánó közigazgatási határán belül érvényes, de ott mindenre és korlátlanul: villamosra, metróra, vonatokra, buszokra.

A passzázson pedig el ne felejtsenek körbeforogni azon a helyen, ahol turisták állnak ezért sorba, ha vissza akarnak térni Milánóba.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!