Utazó

2015.02.08. 16:40

Tihany – kis hóval, sok jéggel

Csodálom, hogy a Teljesítmény Túrázok Társasága (TTT) nem írt még ki soha díjat az örök küzdőknek, akik hiába is adják alább mondván: „25 km sok, legyen 20, na de az is sok volt legutóbb, legyen inkább csak 15", aztán azt sem tudják szintidőn belül teljesíteni, de csak elindulnak újra és újra – már pedig én határozottan várományosa lennék e díjnak!

Matyovszky Márta

Hóförgeteg, hófúvás, a soha nem látott hideg meteorológiai prognózis ellenére nemhivatalos források szerint 1500 ember és 15 km-re vonatkozó korlátozott statisztikám szerint kb. húsz boldog kutya hányt fittyet a várható viszontagságokra, s kelt útra Tihanyba szombaton, a honi túraélet információit összefogó TTT által is közhírré tett Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület már nem először megrendezett túrája távjait teljesíteni.

Pazar tájkép nyílik a tihanyi félsziget magaslatairól. Fotó: Matyovszky Márta

Mi az a teljesítménytúrázás? Egy előre meghatározott útvonalon rendezett túra, ahol az útvonalon adott időn belül kell végigmenni. Bárki részt vehet teljesítménytúrán, nem kell tagnak lennie semmilyen egyesületnél. Minden hétvégén és ünnepnapon rendeznek teljesítménytúrákat: csak kiválasztja a reménybeli túrázó a túranaptárból a számára megfelelőt, és jelentkezik a rajtban. Nem igényel különleges felkészülést egy túra teljesítése. Általában választani lehet erőnlétünknek megfelelőt a különböző hosszúságú és szintkülönbségű túrák közül. Bárkit – gyerekeket természetesen beleértve – biztatok az 5 vagy 10 km-es távokon való részvételekre kezdésnek - de jól emlékszem engem vidáman elhagyó, nem is épp megfelelő felszerelésű iskolásokra azokból az időkből, mikor még ráadtam a lábamat a 25 km-re is. Ezzel rá is irányítottam a figyelmet a legfontosabb dologra, a megfelelő stabilitású, rugalmasságú, vizet be nem, de párolgást kiengedő strapabíró túracipő fontosságára, ami általában semmivel sem kerül többe, mint a divat tornacipők, ellenben tényleg védik a lábat. Esőköpeny, nedvszívó, réteges öltözködés, szélkabát, sál, sapka, kesztyű, hátra jól illeszkedő, széles pántú hátizsák az elemózsiának és pótruha – a fotóaparát a telefonok általánossá válásával szinte mindenki zsebében ott van.

 

Visszatérve Tihanyra, természetvédelmi területen, csodás időben, a 0 fok közeli hőmérséklet következtében nem túl kellemes terepen – a havas, jeges kő csúszik, az épp felengedő fagyos földön kilométer hosszan dagonyászni elég strapás – gyönyörűbbnél gyönyörűbb tájakra tekintve haladt az egysíkúnak szinteltérései miatt semmiképp nem nevezhető, de minden induló számára teljesíthetőnek bizonyult 10, 15 és 20 km-es táv. Zalaiakkal és természetesen más vidékekről TTT túrákon szerzett túratársakkal is gyakorta találkoztam. Gyakrabban hagytak el ők engem, mint fordítva, de mit számít az? 15 km az 15 km, bár hányan is hagyják el az embert! A rendező egyesület minden vonatkozásban maximális elismerést érdemel. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Tihany túra más évszakban is gyönyörű!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!