Utazó

2017.04.11. 14:45

Nem csak a történelmi nevezetességeket érdemes megnézni Madridban

Madrid - A Spanyolországba utazóknak hamar feltűnnek az éttermekben, vendéglőkben függő jellegzetes formájú sonkák.

Tóth Sándor

Ez a fíling visszaköszön Madrid főutcáján, a Gran Víán is. A Museo del Jamón - Sonkamúzeum - üvegportálján át jól látszanak a tengeri levegőn érlelt, különleges delikateszek. Ezekből a múzeumi sonkákból, bár maga a márkanév védett, falatozni is lehet.

A Sonkamúzeum üzlet- és étteremláncot 1978-ban alapították a Luis és Francisco Munoz Heras fivérek. Az első sonkakiállító és -kóstoló helyet a Paseo del Pradón (Prado sétányon) hozták létre, így kézenfekvő volt, hogy Sonkamúzeumnak nevezzék el az üzletet. Azóta a Museo del Jamón Spanyolország egyik nevezetessége lett.

A Sonkamúzeumban megkóstolhatók a „kiállítási tárgyak" Fotó: Illisz Attila

A benne található különböző évjáratú sonkafajták magukban is kóstolhatók, de sonkából készült ételek is szerepelnek a választékban.

A spanyol sonkakultusznak vannak még más érdekességei: amellett, hogy a sonkakészítés elismert mesterség, népszerű, köztiszteletben álló embernek számítanak a sonkaszeletelők is (cortador de jamón a nevük).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!