Utazó

2014.08.07. 06:35

Országjárás egy óra alatt

Észak-Dunántúl - Ha csak egyetlen napunk van a kikapcsolódásra, remek célpont lehet az Észak-Dunántúl néhány városa.

Tóth B. Zsuzsa

Ráadásul ha Kisbéren kezdjük a túrát, akár egy óra alatt megnézhetjük az egész ország nevezetességeinek, épített örökségének makettjeit. A városközpontban ugyanis ősztől tavaszig nyitva tart az ingyen látogatható Mini Magyarország. A kellemes hangulatú, árnyas, tóparti parkban ott van épített örökségünk számos kicsinyített mása.

A kisbéri Mini Magyarország hazánk legjelentősebb látnivalóit mutatja be kicsiben Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tatán érdemes megállni útközben, hogy kellemes sétát tegyünk a tó körül


A kecskeméti Cifra Palota, a jáki templom, a soproni tűztorony, a kisbéri lovarda, a pécsi dzsámi, a tatabányai Turul emlékmű, a székesfehérvári országalma, a gödöllői Grassalkovich kastély, a tihanyi apátság, a tatai vár, a váci diadalív, az őrségi Pityerszer, a fertődi kastély, a szegedi dóm, a Lánchíd, a debreceni nagytemplom, a szegedi zsinagóga, a győri városháza, a visegrádi Salamon torony, a Hősök tere, a veszprémi viadukt, az egri vár, az első balatoni gőzhajó, a pannonhalmi apátság, az esztergomi bazilika, hogy csak néhányat említsünk. Az út pedig akár Tata felé is folytatódhat, hogy egy újabb kellemes órát töltsünk el a vár környékén. A tóparton akár sétahajóra is szállhatunk, a vendégekre felkészültek, de a tumultus kizárt ezen a vidéken.

Visegrád nem csak épített, hanem természeti kincseivel is lenyűgözi a látogatókat


Érdemes továbbmenni Esztergomba, a római katolikus egyház hazai központjába. A bazilika Európa egyik legnagyobbja, és egyúttal az ország legmagasabb épülete. Itt található az egyetlen épen maradt magyar reneszánsz kori épület, a Bakócz-kápolna. A városnak van a leggazdagabb egyházi kincstára az országban, de világviszonylatban is kiemelkedő gyűjteményekkel büszkélkedhet. Az Esztergomi Keresztény Múzeum az ország leggazdagabb egyházi múzeuma, és a világ harmadik leggazdagabb egyházmegyei múzeuma. Esztergom továbbá a magyar repülés egyik bölcsője is,1936-tól az esztergomi repülőgépgyárban dolgozott idősebb Rubik Ernő repülőmérnök.

Esztergomban újra és újra elámulhatunk a Bazilika méltóságán

A Bazilikát 1822-ben kezdték építtetni, 1895-ben pedig megépült a Mária Valéria híd, amely összekötötte a várost Párkánnyal. A hidat a második világháborúban felrobbantották, de ma újra átutazhatunk rajta. Már csak azért is érdemes, mert a túloldaláról gyönyörű kilátás nyílik a Bazilikára. Esztergom hévízzel kevert karsztvízforrásokban is gazdag, ezek táplálják a város strandját, és erre épült a város termál- és élményfürdője. Innen már csak egy ugrás Visegrád, ha igyekszünk belefér a napba, hogy felautózzunk a szerpentinen a Fellegvárba. Mátyás király a vár palotaszárnyait teljesen felújíttatta, így ma is gyönyörködhetünk benne. No meg a páratlan Duna-kanyar panorámában, amely minden pontjáról élvezhető. Ajánlatos persze kényelmes cipőben, ruhában bejárni a több emeletes, zegzugos várat és udvarát. Lefelé a hegyről álljunk meg a 13. században épült alsó várnál, Salamon-toronynál. Az alsóvár a fellegvárral egységes védelmi rendszert képezett egykor. Károly Róbert korában a hatszögletű lakótornyát átépítve királyi szálláshellyé alakították.



A torony mai formáját az 1950-es és 60-as években kapta a helyreállítás során. Ma a lakótoronyban a Mátyás Király Múzeum kiállításai láthatóak. Itt áll a visegrádi királyi palota gótikus díszkútja, Mátyás király visegrádi szobrászműhelye és Visegrád története.A késő gótikus stílusú palota egyes részein reneszánsz elemeket is felfedezhetünk. Ilyen a Herkules-kút és a Múzsák-kútja, a díszudvar loggiája, a kápolna orgonakarzata és oltárai. Ezek az első emlékei az Alpokon túli Európában az itáliai reneszánsz stílusnak. Ha kedvük támad a környéken több napot is eltölteni, ejtsük útba a visegrádi szabadidő és kalandparkot. A településen a Nagyvillám-Kilátó mellett két bobpálya is várja a vendégeket a hegyoldalban kanyarogva. A Dunán pedig akár sétahajózhatunk is, hogy megkoronázzuk élményeinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!