Utazó

2014.12.16. 07:05

Miskolc megér egy hosszú hétvégét

Aki igazi nagy kalandra vágyik, de nem akarja átlépni az országhatárt, bátran induljon el északkeleti irányba, és meg se álljon Észak- Magyarország központjáig: Miskolc és környéke igazi téli meglepetésekkel szolgál.

Osváth Sarolta

A nehézipar egykori fellegvára az utóbbi évtizedekben elvesztette korábbi füstös, acélszürke arcát és teljes jogú tagként feliratkozott hazánk kulturális és turisztikai térképére. Méghozzá olyan kiváló attrakciókkal és olyan magas színvonalú szolgáltatásokkal, programokkal, amelyek élményt nyújtanak még a Dunántúlról érkező, kényes ízlésű vendégek számára is.

A város egyébként jelentős történelmi múlttal rendelkezik, már a középkorban fontos kereskedelmi központ volt. Fekvése lenyűgöző, a Bükk hegység keleti oldalán, a Sajó, a Hejő és a Szinva patak völgyében, a Sajó Bódva Hernád gyönyörűen összeolvadó völgysíkjára nyílik. Miskolc 161 ezer lakosával jelenleg az ország negyedik legnépesebb városa Budapest, Debrecen és Szeged után.

Idén augusztusban befejeződött a Miskolchoz tartozó diósgyőri vár felújítása, a látogatók azóta már teljesen birtokukba vették a gyönyörűen helyreállított tereket, koncert- és lovagtermeket

A belvárosra aligha ismerne rá az, aki tíz húsz évvel ezelőtt járt ott utoljára. Az utóbbi évtizedben teljesen felújították, a sétálóutca (Széchenyi utca) és a Városház tér műemlék jellegű épületei 19. századi hangulatot árasztanak. Modern üzletek, csillogó kirakatok, kávézók csalogatják a turistákat. A közelben található a híres miskolci Búza tér, ahol ma kevés búzát árulnak, viszont kirándulni felszállhatunk a környékre induló autóbuszokra. A búza Miskolc címerében ma is megtalálható, emlékeztetve egykori mezőváros mivoltára. A város struktúráját bár már rég túlnőtt rajtuk még mindig meghatározzák a vámszedőhelyként szolgáló városkapuk; a Győri kapu, Szentpéteri kapu, Csabai kapu és Zsolcai kapu, ezek ma is a fő közlekedési útvonalak elnevezései. Miskolc legmagasabb pontja a városhoz tartozó Avas, ahová a turistáknak szinte kötelező felmászni, egyrészt a gyönyörű kilátás, másrészt az egykor híres tv-torony miatt. Érdemes benézni a gótikus avasi templomba is, érdekes harangjátéka negyedóránként szólal meg. És persze jó lefelé jönni is, mert az Avas oldalában hangulatos utcácskák és borospincék találhatók. A városi sétába érdemes beilleszteni a hatalmas parkkal körülvett miskolci egyetemvárost, ahol évtizedeken át a hazai nehézipar, a bányászat és az olajipar szakembereit képezték.

Miskolc újabban a kultúra fellegvára is: azon kevés vidéki városok közé tartozik, amelynek nemcsak saját színháza, hanem operatársulata is működik. Nemzetközi hírű a miskolci Bartók Opera Fesztivál, amely azonban tipikusan nyári rendezvény. A téli időszakban egy-egy különleges színházi vagy opera-előadásra válthatunk jegyet. A programoknak év vége felé pedig se szeri, se száma. Már november végén csillagfénybe öltözött a belváros, fahéjillatú forralt borral és kirakodóvásárral várja az érdeklődőket, akik a Tiszai pályaudvarról a kivilágított adventi villamossal is utazhatnak. A város több helyszínén szabadtéri programok köztük játékos műsorok közül választhatnak a felnőttek és a gyerekek. Különleges ételek és italok, például retro szerencsi csokoládé s szaloncukor is fokozza az élvezeteket, esténként pedig változatos koncerteket és vidám műsorokat kínálnak a közösségi művelődési házak a rocktól a dixielanden át a slam poetriig. Napközben pedig nem szabad kihagyni a Hermann Ottó Múzeum állandó és időszakos kiállításainak látnivalóit, feltétlenül tekintsük meg a Pannontenger Múzeumban az ipolytarnóci őskövületeket bemutató interaktív kiállítást: felejthetetlen élményben lesz részünk.

Már november végén csillagfénybe öltözött a belváros, fahéjillatú forralt borral és kirakodóvásárral várja az érdeklődőket, akik a Tiszai pályaudvarról a kivilágított adventi villamossal is utazhatnak

Legalább egy napot szánjuk Lillafüredre: ilyenkor is gyönyörű a táj, és ha szerencsénk van, még nem fagy be a vízesés sem. Gyerekekkel különösen ajánljuk a hangulatos kisvasutazást. Egy másik napot pedig a miskolctapolcai Barlangfürdő élvezeteivel töltsünk el. Valóban egyedülálló természeti jelenség, de annál sokkal több is: a fürdő kellemes felüdülést nyújt és sok kényeztető wellness-szolgáltatás közül lehet választani.

Idén augusztusban befejeződött a Miskolchoz tartozó diósgyőri vár 2,71 milliárd forintos felújítása, a látogatók azóta már teljesen birtokukba vették a gyönyörűen helyreállított tereket, koncert- és lovagtermeket. Advent idején különösen beindult a nagyüzem, szinte egész nap zajlanak a különböző izgalmas és látványos programok. Érkezhetünk bármikor, nem maradunk ki az izgalmakból, lovagi játékok, történelmi bemutatók váltják egymást a színvonalas zenei és színházi produkciókkal. December 20-án például karácsonyi és kézműves vásár, majd Palya Bea koncertje ígér különleges estét.

A programkavalkád nem ér véget az év végi ünnepekkel, februárban jön a hagyományos miskolci kocsonyaünnep, amely ezúttal Becherovka Miskolci Kocsonya Farsang névre hallgat. Miskolc belvárosában 2015. február 5 8. között veszik át a főszerepet a különböző remegő étkek, felvonultatva a hagyományos és új recepteket és egyben megvalósítva az ország legnagyobb téli gasztronómiai fesztiválját és vásárát. A hagyományos farsangi rendezvény valamennyi szabadtéri programja ingyenes, koncertek, kézműves-, népművészeti és gasztronómiai vásár, valamint őstermelői piac, több száz kézműves és árus várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!