Utazó

2017.05.30. 08:55

Látnivalók egy lépésre a múlttól

Ajka - A város sokak emlékezetében a gyári, ipari képet eleveníti fel. Ideje ezt elfelejteni, hiszen a település számos érdekes látnivalót tartogat a turistáknak és a helyieknek egyaránt.

Káposztás Vivien

Ajka méltán legszebb része a Városliget, a Csónakázó-tóval és a Kristályfürdővel, ahol kemping, fedett uszoda és strand várja a látogatókat.

A tó szigetén Fekete István író mellszobra, körülötte az állattörténeteiből ismert szereplők, mint Kele, Csí, Hu és Bogáncs láthatóak. A szerző 13 éven át élt és dolgozott a településen, amit egykori lakóhelyén emléktábla is jelez. A vízpart közelében játszótér, közpark és étterem is található, ezért kedvelt környék ez a város lakóinak és a kirándulóknak egyaránt.

Érdemes a Templom-dombra is ellátogatni, hiszen itt van a Városi Múzeum és Fotógaléria a helytörténeti gyűjteménnyel, ahol a város fejlődéstörténete nyomon követhető interaktív formában, illetve a helyi cégek legújabb termékeit is folyamatosan frissítik. Emellett a Borsos Miklós-emlékkiállítás, a Fekete István-gyűjtemény és Molnár Gábor-emlékszoba is itt látható. A Csinger-völgyben a Bányászati Múzeum várja a kirándulókat, mely eredeti formában őrzi az eszközöket, így ez hazánk első szabadtéri technikatörténeti emlékhelye. 2010 óta interaktív európai szintű bemutatóhelyként működik.

A Jókai-bánya fölött, a Sárcsi-kúti, 4100 méteres tanösvényt gyakran látogatják a túrázók, séta közben megismerhetik a Kab-hegy kialakulásának történetét, de az erdei kerékpárúton is felfedezhetik a tájat. Az erdei iskolánál a Bakony élővilágáról szóló kiállítás látható, illetve gyermekkel érdemes megnézni a Nomádia szabadidőparkot, ahol lovas bemutatókat tartanak, állatsimogatót és mindent, ami egy lépésre van a múlttól.

Tóth Gergely, Ajka stratégia és fejlesztési referense a tósoki plébániatemplomot mint a város legértékesebb műemlékét ajánlja, illetve a Kaszinó park városismereti tanösvényét. Ajka büszkesége az 1878 óta működő üveggyár, melynek termékei Európa határain túl is ismertek. A múzeum előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!