Utazó

2014.07.21. 06:05

Lassan eltűnnek a régi mesterek

Róma - Már csak négy mesterember látja el Velence több száz gondolását evezőlapátokkal -derül ki a Corriere della Sera olasz napilapnak az ősi itáliai mesterségekről és a fiatalok mai elhelyezkedési lehetőségeiről indított sorozatából.

Egyikük a velencei születésű Piero Drin, aki ugyan csillagászatból szerzett egyetemi diplomát, azonban nem talált munkát magának.

- Megoldásként beálltam egy evezőkészítő műhelybe, és itt kitanultam egy másik szakmát. Csillagok helyett a vízzel foglalkozom - számolt be eddigi életútjáról a harmincéves fiatalember, aki 2013 elején saját műhelyt nyitott Velence központjában.

A híres velencei gondolák elképzelhetetlenek evező nélkül (Fotó: archív)

A gondolát először 1094-ben említi név szerint Vitale Falier dózse egyik rendelete, ám az evezőkészítő mesteremberekről (remer) csak 1307-ből származik az első írásos feljegyzés. Piero Drinnel együtt mára csak négyen maradtak Velencében. Drin szerint ehhez a szakmához kézügyesség és az evezési technikák pontos ismerete is szükséges. Evezőit a helyi gondolások és a ladiktulajdonos velencei lakosok keresik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!