Utazó

2015.03.24. 11:50

Keukenhof mesés parkja közel nyolcszáz tulipánfajtával várja látogatóit

Minden évben színpompás látványnak és valódi illatorgiának lehet részese, aki ellátogat az Amszterdamtól nem messze található Lisse városkába. Évente több millió tulipán várja az érdeklődőket Keukenhofban, ahol a csoda nem csak három napig tart: március végétől május elejéig gyönyörködhetünk a virágba borult parkban.

Szarka Evelin

Keukenhof neve konyhakertet jelent, nem véletlenül, hiszen a 15. század elején II. Vilmos bajor herceg lánya, Jacqueline hainaut-i grófnő itt alakított ki a vadászterületekből lecsípve egy kis földdarabot, ahol fűszernövényeket, gyümölcsöket és zöldségeket termeltek az udvar számára. Ekkor még a haarlemi utat és gátat védő Teylingen-várhoz tartozott a terület, csak később csatolták a közel 200 hektáros parkot uraló, 1642 körül épült Keukenhof-kastélyhoz. Utóbbit a Holland Kelet-indiai Társaság egyik gyarmatosító hajóskapitánya építette, aki a mai Indonézia területén honos fűszerekkel való kereskedelemből gazdagodott meg: vagyonáról a palota pompás berendezése árulkodik. A környék legnagyobb birtoka a következő évszázadokban többször gazdát cserélt, a kert a maihoz hasonló formáját 1857-ben nyerte el, amikor két kertépítész – Jan David Zocher és fia, Louis Paul Zocher – angol mintára formát és stílust adott a kétezer-ötszáz fának otthont adó parknak.

Az éves vásár ötlete Lisse polgármesterének fejéből pattant ki 1949-ben. A kezdeményezésben részt vevő húsz tulipánkertész a parkot találta a legautentikusabb helynek, ahol bemutathatja az új fajtákat, a legnemesebb virághagymákat és a holland kertészeti hagyományokat, hogy a nemzetközi kereskedelem fellendítésével Hollandiát a világ legnagyobb viráexportőrévé tegye. Már az első alkalommal több mint kétszázezer látogatója volt a kiállításnak, amely a bükkök és tölgyek szegélyezte mintegy tizenöt kilométernyi gyalogösvényen járható be. Az út mellett egzotikus virágkülönlegességeket felvonultató pavilonok és tematikus, gyógynövényeket vagy akár romantikus, nyírt bokrokat felvonultató kis parkok foglalnak helyet – előbbiekben meghúzhatjuk magunkat esős idő esetén, utóbbiakban pedig kis csobogók mellett relaxálhatunk.

Az utakat évről évre új dizájn alapján telepített színpompás virágszőnyegek szegélyezik (Fotó: Szarka Evelin)

Minden évben hétmillió virághagymát ültetnek el a 32 hektáros parkban: a tulipán mellett nárcisz, jácint, liliom, amarillisz, krókusz és írisz is helyet kap a különleges alakzatokban elrendezett ágyásokban, amelyeket a kert kútjainak, csatornáinak és kis patakjainak vizével öntöznek. Idén a 125 éve elhunyt Van Gogh művészi világába kalauzolja a látogatót a kiállítás, amelynek fő attrakciója a festő egy több ezer tulipán virágából kirajzolódó, 250 négyzetméteres önarcképe lesz.

Mivel a világ minden tájáról rengeteg turista érkezik, hogy megcsodálja a park virágait vagy a kertben elhelyezett padokon ülve élvezze a tavaszi madárcsicsergést, érdemes korán szállást foglalni a környéken és időben megváltani a belépőjegyeket. Bár a show idején Haarlemből, Leidenből, valamint Amszterdam belvárosából és a repülőtérről is folyamatosan indítják a Keukenhofba tartó buszokat; általában több órát is várni kell a hosszan kígyózó sorokban a kombinált – az utazást és a parkba szóló jegyet tartalmazó – belépőt kínáló pénztárak előtt.

A szeszélyes időjárás miatt sokan nem merik megkockáztatni, hogy kifizessék a megemelkedett hotelárakat, mert tartanak attól, hogy a kevés napfény vagy a túl sok csapadék miatt nem borul virágba a kert. Ám a szervezők garantálják, hogy a közel két hónapos nyitva tartás alatt végig különleges élményt nyújt Keukenhof: a kései fajtákat egy kétezer négyzetméteres üvegházban nevelik a kiállításig, az ágyásokat pedig úgy állítják össze, hogy a tervezett formákat a nyitva tartás minden napján visszaadják az éppen nyíló virágok színes szirmai.

Legnagyobb pompájában április közepén ragyog Keukenhof, talán ekkor éri meg a leginkább ide látogatni, ám a legnagyobb roham is ekkor várható. A bejárat előtti ijesztő tömeget szerencsére elnyeli a hatalmas zöldellő park, amelyben sétálva mindenki megtalálhatja a kedvenc kis zugát.

 

Hollandia egyik jelképe

A tulipán az Oszmán Birodalomból került Hollandiába a 16. században. Rövid idő alatt státuszszimbólummá nőtte ki magát, ritka és drága növénynek számított; gyakran egy-egy ház áráért cserélt gazdát néhány különleges virághagyma. Termesztése hatalmas üzletággá nőtt a Németalföldön, ezt „tulpomániának” nevezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!