Utazó

2017.05.30. 08:45

Körpanoráma a hegy tetején

A Balaton nemcsak a strandolásról szól, csodás kirándulóhelyekben bővelkedik, az egyik legszebb turistacélpont a Szent György-hegy.

Káposztás Vivien

A táj leglátványosabb része a bazalthegyekkel teli Tapolcai-medence, melyet a Szent György-hegy "szel ketté". Csodaszép látvány tárul elénk a hegy tetejéről, az egész Tapolcai-medence panorámája belátható.

A 3-4 millió évvel ezelőtti vulkáni kitörések eredményeképp jött létre az arculat. A láva gyorsan kihűlt, így formálta a sokszögletű oszlopokat, amit a szél, az eső és a napsütés tovább alakított. Azért kapta a tanúhegyek elnevezést, mert korábbi felszíni viszonyokról tanúskodik, ma is híven mutatják az egykori tengeraljzat szintjét. Néhol 30-40 méter magas bazaltoszlopok sorakoznak a hegyen, orgonasípokhoz hasonló módon.

 

A Szent György-hegyen a kék és a piros turistajelzéseket követve kápolnát, prés- házat, szőlőültetvényeket is megcsodálhatunk, egészen az Oroszlánfejes-kútig. Itt elágazik utunk: vagy a hegytetőre, a csodás körpanorámához jutunk, vagy választhatjuk a másik útvonalat, a 30-40 méter magasságot is elérő bazalt- orgonákhoz, amit népiesen kűzsákoknak és gyapjúzsákoknak is neveznek. A hegytetőn káprázatos kilátás fogad minket, ellátni a Keszthelyi-hegységtől és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől egészen a Somlóig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!