Utazó

2015.01.13. 10:25

Havanna - Itt ne a fényűzést keressük

Ha az ember tél végén, tavasszal nyári élményeket, óceánpartot és történelmi városnézést akar magának, és még nem járt arrafelé, utazzon el Kuba fővárosába, Havannába.

Szamos Attila

Magyarországról egy 14 órás repülőútra kell felkészülni, és máris a karibi térségben vagyunk. Kubában átélhetjük azt az érzést, amit a mai legalább harmincöt éves kort megért emberek huszonöt évvel ezelőtt még itthon is megkaptak: a szocializmust – de már nem sokáig.

Havannát az ellentmondások teszik rejtélyessé manapság, de ebben van egyik vonzereje is. A másik, hogy ott megállt az idő és megrekedt egy kicsit a múlt. Harmadik pedig maga Fidel Castro és természetesen hajdani harcostársa, a misztikus Ernesto Che Guevara. Ezekkel a vonzerőkkel nap mint nap találkozhatunk a várost járva óriásplakátokon, molinókon és múzeumokban. Európához szokott polgárként ott ne a luxust, ne a fényűzést keressük.

Az óceánparti pálmafás föveny elvarázsolja a pihenni vágyókat (Fotó: Szamosi Attila)

Kuba Kolumbusz 1492. október 27-ei szigetre lépése előtt is lakott volt. A spanyolok hódítása 400 évig tartott, aztán jött egy kis szabadság, majd Fulgencio Batista hatalma. Ezzel együtt Havanna az amerikaiak, mondhatni, szórakozó- és dorbézolóvágyainak színtere lett. Az elnyomást megelégelve a kubaiak és Fidel Castro 1953. július 26-án a Santiago de Cubában lévő Moncada-laktanya elleni sikertelen támadással próbálkoztak. Végül 1959. január 8-án Fidel Castro győzedelmesen megérkezett Havannába. Azóta is rendíthetetlen a hatalma, immáron 55 éve.

Rikító színű, 50–60 éves taxik várják, hogy a turisták leintsék őket. Ezeket a gépcsodákat az 1959-es forradalmat követően menekülő amerikaiak hagyták hátra (Fotó: Szamosi Attila)

A több mint kétmillió lakosú Havanna utcáit róva a koloniális épületek stílusát szemlélve óhatatlanul eszébe jutnak az embernek az egykori európai gyarmatosítók. Rengeteg szebbnél szebb palota tárul elénk, ahogy Havanna Viejában, az óvárosban sétálunk. Ez a városrész évtizedekig elhanyagolt állapotban volt. A lakóházak, az infrastruktúra erősen leromlott, míg végül 1982-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította az óvárost, a kubai főváros gyarmati magját. A felújítások folyamatosak. Ottjártunkkor éppen a belváros kupoláit tatarozták, de vannak épületek, amelyek egyszerűen csak összeomlanak. A harsány színek nem csak a házakra jellemzőek, hanem azokra az 50–60 éves autócsodákra is, amelyek a várost keresztbe-kasul járják. Köztudott, hogy ezeket a kocsikat az 1959-es forradalmat követően hanyatt-homlok menekülő amerikai gazdagok voltak kénytelenek otthagyni. Leintettünk egy ilyen matuzsálem taxit, és irány Ernest Hemingway egykori lakóháza, a város egyik külső kerületében, San Francisco de Paulában található Finca La Vigía. A gazdagon berendezett ház méltó a neves íróhoz. A ma múzeumként működő épület kertjében található az egykor az óceánból kiemelt hajója, a Pilar is.

A Kapitólium épülete, amely egy méterrel nagyobb a washingtoninál (Fotó: Szamosi Attila)

Átéltük az úgynevezett kubai életérzést is. Mindenki vidám és boldog. Majdnem minden utcasarkon, épületben, étteremben salsát táncolnak és szól a kubai élőzene, a Guantanamera vagy a Kommandante Che Guevara forradalmi induló.

Kuba nem csak ennyi, beszélhetnénk még a jobbnál jobb és csodálatos kubai szivarokról, különféle kubai rumokról, koktélokról, a világhírű, 2014-ben 75 éves Tropicana mulatóról. A nagyhírű Havannai Egyetemről, ahol az ismert magyar televíziós újságíró (későbbi magyar nagykövet) Horvát János tanult, vagy a Hotel Nacionalról, ahol annak idején megszállt Al Capone is. A Forradalom Múzeumáról, amely régen Batista diktátor székhelye volt, és nem utolsósorban a Forradalom teréről.

Többen emlékszünk azokra a képekre és filmkockákra, amikor a hatalmas, minisztériumokkal, a Nemzeti Színházzal és a Kubai Kommunista Párt székházával körülvett téren Fidel Castro a kubaiak közel egymilliós tömegének szónokolt 4-5 órán keresztül.

Érdekes és felemelő érzés volt azon a szimbolikus helyen állni és ülni, ahol a vezér évtizedeket át „oktatta népét” és 1998-ban Szent II. János Pál Pápa is celebrálta a misét.

Hol is fejezhettük volna be máshol a több napon át tartó havannai programot, mint a Maleconon. Ez Havanna óceánparti nyolc kilométeres romantikus sétánya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!