Utazó

2009.10.08. 08:16

Egy tökéletes tökfesztivál

Az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivált immáron hatodik alkalommal rendezik meg szombaton az Őrségben. Az esemény az Őrség jellegzetes tájtermékére, az olajtökre építve teremtett hagyományt.

Varga Nóra

 

Tökkirály- és töklovagválasztás, töklökő- és tökmagköpőverseny, töklámpásfaragás gyerekeknek, a legnagyobb és legérdekesebb tök megválasztása, töklámpás felvonulás, fórum a töktermesztésről és az ökogazdálkodásról  többek között ezeket a programokat kínálja az idei tökfesztivál a látogatóknak. A rendezvény a 8090 éve itt termesztett olajtökre épül, amelynek erre az időszakra esik a betakarítása.

A központi események Őriszentpéteren, az Őrség fővárosában lesznek idén is. Emellett számos kiegészítő program közül választhatnak az érdeklődők. Szalafőn sajtvásárral, néprajzilag hiteles tökmagolajütéssel, a Pityerszeri Néprajzi Műemlék-együttesnél tökmagpirítással, biotermékek bemutatójával, tökíjászversennyel, Magyarszombatfán vadászati kiállítással, fazekasbemutatóval, Nagyrákoson tökmagköpesztéssel és Eszti néni meséivel, Veleméren bográcsos ételekkel, bognárműhely bemutatásával, Kondorfán tökkel készült ételekkel várják az Őrségbe látogató turistákat.

Az őriszentpéteri eseményeknek a hagyományoknak megfelelően az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság ad otthont. Gasztroprogramok,  tájételek gasztronómiai versenye, öko-, biotermékek seregszemléje, mesterszakács bemutatója és borkóstoló  is színesítik a rendezvényt. A szervezők a legkisebbekre is gondolnak, számos érdekes gyermekprogrammal készülnek. A fesztiválok elengedhetetlen kellékei a kulturális programok: népzene, néptánc, kézművesség teszi változatossá a rendezvényt. Idén sem maradhat el a Nyugat-Pannon Vásározó Céh kirakodóvására.

Két nagy hagyománnyal bíró rendezvény kapcsolódik szorosan az október 10-ei tökös hétvégéhez. Az egyik az ökoorientált programokat felvonultató Természetesen Őrség! programsorozat, amelyet az őriszentpéteri teleházban rendeznek meg. Lesz biokiállítás és -vásár, mese, mese mátka, szabad színpad, a Hétrétország videoarchívumából felvillantott képek, terményszobrászat, táncház, tábortűz, tai-chi- és shaolin kung-fu-bemutató, valamint egyéb előadások. A másik program pedig a nyolcadik alkalommal megrendezett vadpörköltfőző-verseny a Kovács-szeren. A látogatók tájjellegű vadból és tökből készült ételeket kóstolhatnak.   Délután öt órakor az Apostol együttes lép színpadra. Este a hegyhátsáli Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány amatőr csillagászai távcsöves csillagászati bemutatóra várják az érdeklődőket. A rendezvény tökbulival zárul.

Az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál hitelesen közvetíti a térség értékeit elsősorban a belföldi, de a külföldi vendégek számára is. A rendezvény látogatottsága emelkedő, tavaly már meghaladta a tízezer főt a fesztiválozók száma. A látogatók 40 százaléka a régión kívülről érkezik, főleg nagyvárosokból. A rendezvény a nyugat-dunántúli turisztikai régió Kiemelt Kulturális és Örökségturisztikai Rendezvénye cím birtokosa.

Az Őrség a nyugat-dunántúli régió egyik frekventált turisztikai tájegysége, gazdag vonzerővel, jól felépített turisztikai termékekkel és szolgáltatásokkal. A tökfesztivál kiválóan nyújtja ki az őrségi turisztikai szezont (október közepe). A fesztivál vendégeinek nagyobbik része fesztiválturista és több napot tölt el a térségben az esemény kapcsán. A szálláshelyszolgáltatók és vendéglátó vállalkozások a tökfesztivál időszakában teljes kapacitással üzemelnek. Az elmúlt években a rendezvény hetében és idején szinte teljesen megtelt az Őrség. Köszönhető ez annak is, hogy a tájegység vendéglátói felveszik étrendjükbe és kínálják a helyi tökételeket és a tájtermékeket. Az önkormányzatok és a magánszemélyek pedig ezekben a napokban feldíszítik településüket, ezzel egyedi hangulatot és arculatot kölcsönöznek az őrségi falvaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!