Utazó

2014.05.27. 08:50

Egy szép európai kisváros

Lendva - Dinamikusan fejlődő, rendezett európai kisváros képét mutatja felénk a közvetlenül a szlovén magyar határ túloldalán fekvő Lendva. A Muravidék fővárosában a magyar történelem emlékhelyei lépten-nyomon fellelhetőek.

Mintha a XIX. század második felébe csöppentünk volna vissza, olyan érzést nyújt a szlovéniai Lendva főutcája. A felújított, polgári stílusú házak közt sétálva kellemesen megnyugtató érzés hatalmasodik el a kirándulón, mintha mindig is ilyen idilli környezetre vágyott volna.

A részben magyarok által lakott kisváros valóban kiválóan alkalmas pihenésre, a település és környéke a passzív és az aktív turizmus terén egyaránt számtalan lehetőséget kínál, kezdve az egyedi paraffinos termálvizű fürdőtől a magyar történelemhez kapcsolódó emlékhelyeken át egészen a Mura közelségének köszönhetően valóban gyönyörű természeti környezetig. A gazdag kínálatot a határmentiségből fakadó multikulturális közeg még teljesebbé teszi, ennek okán a városban a kulturális és művészeti élet is sokszínű, pezsgő.

A lendvai Bánffy-várban működő Galériát és Múzeumot mindenképpen érdemes megtekinteni, nemcsak a város múltjába nyújt betekintést, de alkalmi tárlatai révén olykor egyedülálló művészeti élményt is kínál

Lendva környéke már a késő bronzkor idején lakott település volt, majd a római korban, köszönhetően a közelben húzódó hadiútnak, Halicanum néven katonai állomás is állt a település helyén. A város felvirágzása azonban ennél sokkal később, a reformáció idején, a XVI XVII. században kezdődött. Az itt élő Bánffyak akkor nemcsak hazánk egyik legbefolyásosabb főúri családjának számítottak, de mecénásként a kultúrára és a művelődésre is komoly hatásuk volt, nem véletlenül ápolják emléküket ma is a településen. Később, a polgárosodás időszakában újra fontos szellemi és gazdasági központ lett a település, napjainkban is látogatható nevezetességei részben ez utóbbi korhoz, a XIX. század második és a XX. század első feléhez köthetőek. A városka az utóbbi néhány évben újabb átalakuláson ment keresztül, a közterületek felújításával, a történelmi emlékhelyek megmentésével valódi európai arculatot kapott.

A történelmi nevezetességek közül az egykori Bánffy-várban kialakított Galériát és Múzeumot mindenképpen érdemes megtekinteni, amely nemcsak a város múltjába nyújt betekintést, de alkalmi tárlatai révén olykor egyedülálló művészeti élményt is kínál. Az intézményben a millennium szobrásza tiszteletére emlékszobát alakítottak ki, a többek közt a budapesti Hősök tere monumentális kompozícióját is elkészítő Zala György ugyanis Lendva egyik legnevezetesebb szülötte. Múzeumból több is található a városban, köztük a helyi izraelita közösség egyko-ri, eredeti formájában helyreállított zsinagógája, amely nemcsak holokausztmementó, de kulturális központ is. Közelében áll az organikus építészet mestereként ismert Makovecz Imre tervezte Városi Színház és Hangversenyterem.

A város híres szülötte, Zala György szobrainak bronzmakettjei

A városközpontban álló Szent Katalin-plébániatemplomba is érdemes betekinteni, a barokk stílusú, gyönyörű épületben az Esterházy család néhány tagja nyugszik, míg a települést körülvevő dombok egyik legmagasabb pontján a XVIII. század első felében épült Szentháromság-kápolnában a törökverő Hadik Mihálynak a múmiája látható. Az egykor járási székhelyként is működő Lendva a magyar történelemnek további hősöket is adott, a kápolna melletti sírkertben és a szomszédos községben, Hosszúfaluban található izraelita temetőben is vannak 48-as honvédsírok.

A várost környező dombokon amúgy is érdemes egy sétát tenni, a Lendva-hegy ugyanis a legjobb szlovéniai bortermő helyek közé
tartozik. Vendégfogadók, borospincék várják a fáradt és főként szomjas betérőt, és a kiváló minőségű italok mellé a hőkőn sült perecet, valamint a fonott kalácsot is jó szívvel kínálják alkalmi vendéglátóink.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!