Utazó

2014.04.07. 05:50

Délibábos pusztai romantika

A Hortobágy hazánk első, 1973-ban létrejött nemzeti parkja, amely 1999-ben kultúrtáj kategóriában a világörökség részévé vált. Természet és ember harmonikus együttélésének hagyományait, a pásztorélet gazdag emlékeit láthatjuk itt.

Osváth Sarolta

Az évente milliószám a Hortobágyra látogató külföldi és belföldi turistát lenyűgözi a csikós-gulyás-puszta romantika, a végeláthatatlan pusztaság, a délibáb, a legelő gulyák és ménesek, a bólogató gémeskutak látványa, a nyüzsgő madárvilág, a kamilla, a menta és az üröm illatosan hullámzó tengere. Minden évszakban kínál látnivalót, de ilyenkor tavasszal, amikor ébred a természet, még izgalmasabb. Bárhonnét érkezünk a pusztára, át kell haladnunk a Hortobágy jelképén, a '' kilenclikú'' hídon. A Hortobágy folyó felett ível át az ország leghosszabb, 167 méteres kőhídja. A legenda szerint úgy jött létre, hogy egy pandúrok elől menekülő híres betyár kilenc szeretője összekapaszkodott, és a vállukon, a karjukon átsegítették kedvesüket a folyón. 1833-ban Povolny Ferenc tervei szerint építették fel a mátai gázlónál lévő fahíd helyett, amelyet nemcsak rendre elmostak az áradások, hanem többször le is égett. A kilenclyukú híd tövében rendezték meg a messze földön ismerté vált hídi vásárt, amely 1892-től felkerült a szabadalmas, engedélyezett vásárok listájára. Ezt a hagyományt őrzi augusztus 20-án az országos hírű, kirakodó- és népművészeti termékeket felvonultató, programokban is gazdag hídi vásár.

A XIII- XV. században kezdődött meg a Hortobágyon a külterjes, szilaj jószágtartás, ekkor virágzott fel a szürkemarhatartás. A jószágokat a fontos kereskedelmi útvonalak mentén értékesítették, ilyen volt a sóút is, amely az erdélyi sóbányákból vezetett Budára. Amikor a '"csárdák útján" megcsodáljuk a Látóképi, Kadarcsi, Kishortobágyi, Nagyhortobágyi, a Meggyes és a Patkós csárda régi épületét, vagy betérünk egy igazi pusztai gulyásra a Kaparó csárdába, hát illik tisztában lenni azzal, hogy ezek az egykori sóút mellett, pihenőhelyként szolgáltak.

A csikósbemutató a leglátványosabb program. A Hortobágyi Nemzeti Park az ország egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója.

 

Ma nehéz elképzelni, hogy a Hortobágy egykor egészen más képet mutatott: rendkívül buja növényzettel, erdőkkel, nádrengeteggel borított, vizes terület volt! Csak 1855, vagyis a Tisza szabályozása után száradt ki és alakult át. A hortobágyi hagyományos életforma ma is létezik, fontos megélhetési forrás az ott élők számára.

A Hortobágyi Nemzeti Parkkal való ismerkedés kiindulópontja a Látogatóközpont és Kézművesudvar, ahol érdemes megtekinteni a puszta természetrajzát és a gazdag élővilágot bemutató, multimédiás eszközöket felhasználó kiállítást. A Hortobágy kialakulását és a terület változásait egy Időkút meséli el az őskőkortól egészen napjainkig, hallhatjuk egyebek közt a titokzatos, több ezer éves kunhalmok történetét is. Itt mutatják be a szikes puszták ragadozómadár- és kisemlősfajait, élen a nemzeti park címermadarával, a daruval, a fokozottan védett kékvércsével, ürgével és pusztai görénnyel. A Kézművesudvarban a vidékre jellemző kézműves mesterségekkel ismerkedhetünk meg. Az igazi nagy kaland azonban a kikocsizás a pusztába! Meglátogathatjuk a mátai ménes gyönyörű magyar tenyésztésű lovait, a több mint 300 éve alapított ménes a puszta egyik jelképe, akárcsak a szürkemarhagulya és a racjkajuhnyáj. A Pusztai Állatparkban szabadban élnek az őshonos magyar háziállatok, a mangalica, a kecske, a szamár és a baromfiak serege. A csikósbemutató azonban mindent visz, különösen, ha a hortobágyi csikóslegények a lányok közül valakit felkapnak a nyeregbe, és ''elrabolják'' .

A Pusztai Állatparkban szabadban élnek az őshonos magyar háziállatok, például a mangalica is


A Hortobágyi Nemzeti Park az ország egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója, s mint ilyen, folyamatos programokkal gondoskodik a látogatóknak szóló eseményekről. Az előttünk lévő tavaszi ünnepekre is van bőven hagyomány és program: A Kézművesudvarban igazi húsvétolást tartanak, pirostojás-kereséssel, tojás- és arcfestéssel, húsvéti kézműves foglalkozásokkal, a vadasparkban pedig tojáskereső játék, állatsimogató várja a gyerekeket.

Szent György hetének szombatján télbúcsúztató és a tavaszköszöntő ünnepet tartanak, amikor Hortobágy vásárterén az öreg pásztorok és a kisbojtárok pásztortüzet gyújtanak. A programok sora május elsején farkasmajálissal, nyáron pásztortalálkozóval, gulyásversennyel és sok egyéb izgalmas rendezvénnyel folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!