Utazó

2014.03.25. 07:00

Debrecenbe kéne menni...

Ugyancsak meglepődik, aki régen járt Debrecenben: a cívis város az utóbbi években jelentős ráncfelvarráson esett át, szinte minden turisztikai nevezetessége, attrakciója megújult.

Osváth Sarolta

Az Észak-Alföld gazdasági, oktatási, tudományos és kulturális központja az idei szezon egyik legvonzóbb úti célja, érdemes néhány napra felkerekedni és elmerülni az élmények sokaságában.

Debrecen jelenleg 200 ezer főt meghaladó lakosságával az ország második legnépesebb városa. Jelképei, a református Nagytemplom, a Nagyerdő és a közeli Hortobágy sejtetik, itt valóban komplex turisztikai kínálatra lelünk. Kezdjük mindjárt azzal, hogy bármilyen hihetetlen - Debrecen is fürdőváros! Sőt, jegyzett gyógyhely: a Nagyerdei Parkban található termálvizű gyógyfürdő és a folyamatosan fejlesztett gyógyászati és wellnessrészlegek, a felújított termál- és wellness-szálló szolgáltatásai, a strand, az uszoda, a sportcsarnok nemcsak a környék lakói számára kedvelt kikapcsolódási lehetőségek. Több mint tízéves az Aquaticum Mediterrán élményfürdő, amely az országban az egyik legjobbnak számít a maga nemében. A Nagyerdőben persze van más is, ami szórakozást nyújt: csónakázótó, tanösvény, új játszóterek és vidámpark a gyerekeknek, a felnőtteknek pedig kondipark. Lesz nyáron ködszínház és látványos szökőkút-bemutató, szórakoztató műsorok a felújított szabadtéri színpadon. Ne hagyjuk ki az ország legrégebbi vidéki állatkertjét sem, ahol sok különleges faj látható.

A Kossuth tér és a Nagytemplom minden időben az események középpontja és a történelem színpada volt. Napjainkban még zajlanak a Nagytemplomban a felújítási munkák, júliusra viszont már minden elkészül

 

A Nagytemplom a magyar reformáció központi temploma, amelynek nagyságát méretén túl az is jelzi, hogy hatalmas ikertornyainak 56 mázsás Rákóczi-harangja szép időben egészen a Hortobágyig hallatszik el. Akit érdekelnek az újdonságok, annak érdemes a nyári főszezonra időzíteni a debreceni utazást, napjainkban ugyanis még zajlanak a Nagytemplomban a felújítási munkák. Júliusra viszont már minden elkészül, és valószínűleg leesik az állunk a sok különleges látnivalótól. Először is: a templom két tornya között a timpanon mögött külső acélhídon átsétálva gyönyörködhetünk majd Debrecen panorámájában. A nagy toronyba pedig lift repíti fel azokat is, akik eddig nem tudták a legalább száz lépcsőt megmászni, és emiatt lemaradtak az óraszerkezet és a harangok közvetlen megszemléléséről. A toronyteremben kiállítás nyílik Debrecen város pusztulásról a Tűzből újjászülető város címmel, a templom történetének megismerését pedig naponta két alkalommal idegenvezetés segíti majd. A több mint 450 éves debreceni református kollégiumot, amelyet ha máshonnét nem, Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényéből minden korosztálynak ismernie kell szinte kötelező megnézni. Itt nevelkedett a magyar irodalmi élet több nagysága is, Csokonai Vitéz Mihálytól Kazinczyn és Kölcseyn át Arany Jánosig.

Egészen másfajta élményeket kínál a Kerekerdő Élménypark, amely a híres Zsuzsi vonat vonalán, a Vámospércsi úton májusban nyílik meg. Igazi családi programot ígér a 24 ezer négyzetméternyi területen lévő, kulturális és történelmi értékeinkre felépített, logikai és ügyességi elemekkel tarkított gyerekparadicsom, amely egész esztendőben látogatható lesz. A legizgalmasabb kalandnak a tíz méter magas toronyból lecsúszó többszemélyes dézsában való raftingolás ígérkezik.

Szent Korona virágkocsi a Virágkarneválon

 

A Zsuzsi vonat hármas-hegyaljai végállomásán pedig betérhetünk a Természet Házába, amely turisztikai információs központként is funk- cionál. A különleges terméskövekből emelt épület saját kilátójából csodálhatjuk meg az erdőspusztai táj szépségét, a csillagda pedig az ég csodáit tárja fel előttünk.

Debrecent és környékét az aktív turizmus jegyében kerékpárral is felfedezhetjük, egyre több jó minőségű kerékpárút vezet ki a természetbe. A Hortobágy pedig minden évszakban maga a csoda. Hazánk első nemzeti parkja a világörökség része, ahol a természet és az ember harmonikus együttélésének kulturális hagyományait, a pásztorélet gazdag emlékeit láthatjuk.


Az élményfürdőben is kikapcsolódhatunk (Fotó: Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület)

Hagyományőrző programokban is nagyon gazdag Debrecen és környéke. Minden évszakban találunk helytörténeti, néprajzi különlegességekhez kapcsolódó rendezvényeket, vagy az esztendő jeles napjaival, vallással, a paraszti gazdálkodással összefüggő ünnepeket. A legismertebb a Virágkarnevál, amelynek csúcspontja az augusztus 20-i látványos felvonulás. Most zajlik a Debreceni Tavaszi Fesztivál, híresek többek között a Jazznapok, az országos nyári tárlat, valamint a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny.

A gasztronómiai rendezvények közül kiemelkedik május végén a Debreceni pulykanapok, amikor mindenképpen Debrecenbe kéne menni, pulykakast kéne venni , a szeptemberi töltött ételek és borok fesztiválja, az októberi slambucfőző verseny és a Márton-napi libanapok.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!