Utazó

2017.04.28. 19:55

Csendes és jól élhető a zsákfalu, Bodorfa

BODORFA - Az elszármazottak ragaszkodnak egykori szülőházukhoz, az ingatlant, ahol felnőttek, többen még akkor is megtartják, ha időközben máshova költöztek. Ez is oka annak, hogy a 106 lelket számláló faluban ma drágábban lehet ingatlanhoz jutni, mint a közeli településeken.

Tisler Anna

Bodorfa zsákfalu, két kilométerre fekszik a Sümeget Devecserrel összekötő főúttól. Csendes, élhető település a lakók szerint. Aki nyugalomra, jó levegőre, gondozott környezetre vágyik, annak ideális. Hétköznapokon ember is alig van az utcán. A gyerekek Káptalanfára járnak óvodába és iskolába, a felnőttek dolgoznak, a nyugdíjasok rossz időben a lakásban végzik a háztartási teendőiket, ha jó idő van, a kertben dolgoznak.

Kardos Róbert polgármestertől, aki maga is Bodorfán nőtt fel, megtudtuk, nincs munkanélküli a községben. Az aktív korú lakosság nagy részének közeli településeken és városokban van lehetősége munkához jutni, de nem marad segítség nélkül az sem, aki átmenetileg vagy tartósan nem tud a munkaerő piacon elhelyezkedni, nekik a közfoglalkoztatási program nyújt helyben munkalehetőséget. A foglalkoztatottakat nem csupán a szokásos településüzemeltetési feladatok ellátására és fűnyírásra alkalmazzák, hanem mezőgazdasági programban birkákat tartanak, takarmányt termelnek. A közmunkaprogram 2012-ben indult, akkor burgonyát termesztettek, majd két éve kezdték az állattartást. A dolgozók egy részének mezőgazdasági alapképzettsége is van, amit a Start munkaprogram indulását követő tanfolyamon szereztek meg.

- Az állattartás felelősséggel jár. Az állatokat hétvégén és ünnepnapon is el kell látni, ami a munkaidő-beosztás szempontjából több szervezést igényel - mondta a polgármester. - A dolgozóknak nem idegen az állatgondozás, hiszen a településen még sok háznál tartanak állatokat, főként baromfit. Konyhakertet is többen művelnek.

A dolgos hétköznapok után a helyi programokon és a két évtizede minden évben megszervezett falukirándulásokon szerezhetnek maradandó élményeket a bodorfaiak. A kirándulás programját az önkormányzat jelentős értékben támogatja, a résztvevőknek csupán jelképes hozzájárulást kell befizetni. Az autóbuszban, ha marad hely, szívesen látnak a településhez kötődő résztvevőket is, akik lehetnek elszármazott bodorfaiak vagy jelenlegi bodorfaiak távolabb élő rokonai.

A kirándulások egynaposak, de mivel már két évtizede minden évben megtartják, számtalan helyre sikerült már ellátogatni. Másik nagy esemény a falunap, ahova az elszármazott bodorfaiak is rendszeresen hazalátogatnak. Többen a szülői házat sem adták el, mint indokolták, kedves emlékek fűzik őket az ingatlanhoz és a faluhoz egyaránt, nem szeretnének teljesen elszakadni onnan. Amíg ott áll az ingatlanuk, addig úgy érzik, odatartoznak.

Az önkormányzat pályázati támogatás segítségével szabadtéri közösségi teret alakított ki a faluházhoz tartozó területen. A helyszínen közösségi kemence, szalonnasütő helyek, kültéri padok és asztalok várják a nyári rendezvények résztvevőit.

A lakosság életszínvonalára leginkább a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése volt hatással, amelyet a közeli községekkel, Káptalanfával, Nemeshannyal és Gyepükajánnal közösen építettek ki.

A község adósságkonszolidációban nem részesült, így 2,9 millió forint fejlesztési támogatást kapott a központi költségvetésből. Az összegből tavaly 590 négyzetméter akadálymentesített járdát építettek, az idén pedig folytatják, most 600 négyzetméteren. Eszközbeszerzésre is kiemelt figyelmet fordítanak, a napokban üzemeltek be egy közel egymillió forint értékű fűnyíró traktort.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!