Utazó

2014.10.27. 10:05

A város, ahol délután is van élet

Egy város, ahol öröm biciklizni, mivel szinte teljesen lapos. Egy város, amelynek a térképe Párizs és Budapest alaprajzához hasonló kör- és sugárútjaival. Egy város, ahol jó és lehet is korzózni.

Szálka Sarolta

A közel százhetvenezres megyeszékhelyen nem halnak ki az utcák délután ötkor, hanem munka után vagy hétvégén a népek kivonulnak sétafikálni a Kárász utcára, amelyen természetesen csak gyalogos forgalom van.

Az utcán vagy annak közelében - a Klauzál téren - található kávézóknak köszönhetően nyáron fagyit nyalva, télen forralt bort kortyolva ülnek le a Korzón, vagy a Dugonics (itteni elnevezése szerint Dugó) téri szökőkút körkörös karimájára, és nem befolyásolja a forgalmat az, ha egyetlenegy ruházati üzlet sincsen nyitva. Majd a helyi lakosok a Tisza-parton flangálva térnek vissza a Széchenyi tér több száz éves platánfái alá, ahol pedig a sok padnak köszönhetően, valamint a tágas térnek és széles utcának, bátran lehet kommentálni az előttünk elhaladó halandók aktuális megjelenését.

A Magyar Ede tervei alapján 1907-ben épült, nemrégen felújított Reök-palota európai viszonylatban is a legszebb szecessziós épületek egyike, jelenleg Regionális Összművészeti Központként működik (Fotók: Barta Tímea)

A korosztályi megoszlás széles skálán mozog és a stílus is sokszínű, itt ugyanis mindenki talál magának látnivalót. A városháza, a Bérház és a kettőt összekötő Sóhajok hídja már a térről látható. Története igazán romantikus: Ferenc József látogatásakor nem óhajtott távol lenni őrségétől és kíséretétől, akik a Bérházban kaptak szállást, ezért rekordidő alatt rittyentettek egy összekötő hidat a két ház közé. A tér másik oldala felé haladva juthatunk el az 1883-ban, eklektikus stílusban épült Szegedi Nemzeti Színházhoz (Fellner és Helmer), ahol mindig sokszínű és gazdag programok várják a közönséget.

Aztán ott vannak az állandó néznivalók: a Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján, 1913 és 1930 között felépített Dóm. A fogadalmi templomot körülvevő, Rerrich Béla tervezte klinkertéglás egyetemi épületek, a püspöki palota különlegesen szép keretet biztosítanak a csodás egyházi épületnek. Karácsony előtt a macskaköves terep megtelik vásározókkal. A másik felejthetetlen épület a mór-szecessziós stílusú Zsinagóga, melyet Baumhorn Lipót tervezett és 1902-ben készült el. Az épületben fellelhetők barokkos elemek, de a gótikára és a román stílusra utaló formák és motívumok is megtalálhatók. Az üvegkupola és az ólomüvegablakok mind Róth Miksa munkájának köszönhetőek.

A szegedi városkép jellegzetes eleme a fogadalmi templom két tornyával. A dóm 1913–1930 között épült neoromán stílusban

A két különleges egyházi épület között ejthetjük útba a külföldön Hungarian Jugendstíl címkével ellátott stílusban megépített, Magyar Ede által tervezett Reök-palotát, amely ma Regionális Összművészeti Központ néven fut. Érdemes felfedezni ezt a házat, hiszen kívül-belül áthatja egyfajta építészeti szenvedély: hullámzó falak, állatok testrészei, növények indái, virágai teszik mozgalmassá és páratlanná a homlokzatot és a belső teret. Az alaplátványon kívül izgalmas és ingyenes programokkal minden szombaton készülnek: fotószalon, pop-up műterem szagokkal és színekkel, éneklő hoszteszek kiállított képek nézegetése közben. Aztán feltétlenül sétáljon el a Szegeden lófráló turista a Közművelődési Palotához (Móra Ferenc Múzeum), járjon egyet a Belvárosi hídon.

Ha jó az idő, és gyerekekkel tervezünk kirándulni, akkor a Szegedi Vadaspark a legjobb célpont, amely télen is nyitva tart reggel 9-től délután 4 óráig. Megnézhetünk itt többek között hópárducot és ködfoltos párducot is, végül is passzolnak az időjáráshoz, de vannak kis pandák, számos majomféle, tapír, rozsomák, hangyász, tigris és még sorolhatnám. A vadaspark alapszerepe mellett Természetvédelmi Mentőközpontként is funkcionál, hiszen évente számos állatot befogad, amelyet gyógyulása után visszaenged természetes környezetébe. Legújabb vendégük egy albínó süni. Ezzel a különlegességével nincs egyedül az állatkertben, ugyanis ott már van egy hófehér, piros szemű Bennett-kenguru, amely már egy hasonló utódot is a világra hozott. Október 31-én Izgalmak nappal, borzongás éjszaka című halloween-ünnepi rendezvény várja a látogatókat, szilveszterkor pedig együtt díszítheti fel kicsi és nagy az állatok karácsonyfáját.


Egy idén született, albínó keleti sün (Erinaceus roumanicus) a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában 2014. október 24-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ha a kikapcsolódás idején szakad az eső, útba lehet ejteni a Napfényfürdő Aquapolis Szeged elnevezésű termálfürdő komplexumot, amely teljesen megújult az utóbbi években. Aki a fürdőzés után vagy helyett különleges hangulatra vágyik, annak érdemes beülni a Grand Café nevű művészmoziba, nem csupán a filmélmény miatt. A Deák Ferenc utcai épületben, amelyben a Belvárosi Mozi is található, kis lépcsősoron fellépkedve juthatunk el ebbe a kicsi, meghitt, franciás, zenés, mozis kávézóba. Mintha az időben utaznánk. Ha pedig az éhség ír át minden programot, akkor sem kell kétségbeesni, a belvárosban több kiváló étterem található, viszont érdemes kipróbálnia város szélein fekvő hangulatos halászcsárdákat is, mert tényleg felejthetetlen az itteni halászlé. És ha újra a természetbe vágyakozna a várost keresztbe-kasul átszelő és megismerő utazó, akkor a Fehér-tavat tekintse meg, és vigyen magával fényképezőgépet.

A Tisza csodálatos látványa alkonyatkor

A fiatalabbak számára a szegedi felsőoktatási intézmények rendelkezhetnek jókora vonzerővel, hiszen sokak számára perspektívát nyújthatnak a továbbtanulásban. Hogy mindez ne legyen túl egysíkú, rengeteg program várja az egyetemistákat is nappal és éjszaka. És most csak az őszről beszéltem Mi van itt nyáron!

Őszi kulturális programok

A Nemzeti Színházban a Kiev City Balett előadásában látható A hattyúk tava című produkció, valamint a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadása. Decemberben a Városi Sportcsarnokban a Mojszejev Balett adventi műsora örvendezteti meg az érdeklődőket. Aki nem táncban utazik, annak jöhet az Ahogy tetszik Keresztes Attila rendezésében és a Svejk, amelyet Bodolay Géza állít színre a szegedi teátrum színpadán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!