Utazó

2015.01.23. 19:40

Ahol Batthyány özvegye élt

Dáka - A település Pápától hét kilométerre délnyugatra, Kéttornyúlak és Nagyalásony között fekszik. Dáka és környéke már a bronzkorban is lakott hely volt. Nevét az oklevelek 1320-ban említették először, Dalka néven.

Bándi László

A település a 14. században a Hathalmy család, majd a 17. században a Bottka család birtoka volt. A török hódoltság alatt elpusztult, de később újraépült. Az 1700-as évektől birtokosa a Nádasdy és a Festetics család volt. A 20. század elején csaknem ezer volt a lakosság száma.

A Nádasdy-kastély országos műemléki védelem alatt áll. Az épületről az első írásos emlékek 1800-ból valók, később ezt az épületrészt bővíttette, korszerűsíttette ifjú Nádasdy Tamás, s a kastély 1820-ban nyerte el ma is látható klasszicista formáját. Az épület homlokzatán timpanont látunk, a harmonikus, kiegyensúlyozott kastély egyemeletes.

A Nádasdy-kastély országos műemléki védelem alatt áll

Zichy Antónia 1834. december 4-én Pozsonyban ment feleségül Batthyány Lajoshoz, majd beköltöztek az ikervári Batthyány-kastélyba. Antónia nagy hatással volt férjére, hazaszeretete igazi „honleánnyá” tette. 1842-ben megszületett Ilona, majd 1846-ban Elemér. Batthyány Lajos felismerte, akinek több a java e földön, mint az átlagnak, annak több a kötelessége is. Ezért támogatta a reformmozgalom erőit, politikusait: Deák Ferencet, Kossuth Lajost. Az 1847-es utolsó rendi országgyűlésen már Batthyány vezette a reformellenzéket. 1849. január 9-én Zichy Antónia húgánál, Karolinánál tartóztatták le Batthyány Lajost. Fogsága alatt neje hetente kétszer látogathatta meg, s gyermekeiket is bevihette. 1849 szeptemberében teljes vagyonelkobzásra és kötél általi halálra ítélték, Antónia utoljára október 4-én láthatta férjét. A forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás idején az aradi 13 tábornokkal egy időben október 6-án Pesten, az „Új épület” udvarában Batthyányt is kivégezték. Antóniának el kellett hagynia Pestet, majd az országot is: Genfbe utazott.

A dákai kastélyt és a hozzá tartozó birtokot 1858-ban vásárolta meg a svájci emigrációból hazatért özvegy Batthyány Lajosné. Zichy Antónia és családja ekkor költözött a Dáka községben található kastélyba. A grófné emlékszobát alakíttatott ki mártírhalált halt miniszterelnök férje emlékére. Az özvegy 1859-ben részt vett az ifjúság által szervezett gyászmisén a vértanú Batthyányért.

Az özvegy Dákán, 1888. szeptember 28-án, 72 éves korában hunyt el. Fia, Elemér örökölte a dákai kastélyt és birtokot, majd tőle vásárolta meg nővére, gróf Batthyány Ilona 1916-ban, aki végrendeletében a kastélyt 120–150 teljesen vagyontalan, 3–14 éves árva leánygyermek otthonának létesítésére hagyta. A grófnő álma nem valósult meg. A végrendeletet rokonai megtámadták, a per évtizedekig folyt.

Gróf Batthyány Ilona két rosszul sikerült házasság, gyermekének elvesztése és a sok megpróbáltatás miatt a szegények felé fordult, támogatta cselédeit, alkalmazottait, jótékony egyesületekben vett részt. Cinkotán kórházat létesített, új épületet építtetett az egyesület által fenntartott árvaháznak. Dákán is nagyon népszerű volt, sokat sétált a faluban, részt vett a rendezvényeken és a mulatságokon is. Az első világháborúban részt vevő dákai katonáknak öt-öt hold földet adományozott, majd kisebb földosztást hajtott végre a falubeli lakosság között.

Gróf Batthyány Ilona Dákán is népszerű volt, részt vett minden rendezvényen.

A kastélyt Veszprém vármegye vette meg, 1942. november 17-én írták át a megye nevére. 1949-ben a kastélyban létesült a vegyes profilú szociális otthon, mely az országban harmadikként nyitotta meg kapuit 110 fővel. 1980-ban az otthon új épülettel bővült, az úgynevezett Kiskastély épületével. 1989-ben további bővítésekre volt szükség. Ezekben az években értelmi fogyatékos felnőttek és pszichiátriai betegek ellátását biztosította az intézet. A községben létrejött Szülőföld Baráti Kör kezdeményezésére 1989-ben helyeztek el emléktáblát a Batthyány grófi család tiszteletére.

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2002-től az intézménynél profiltisztítást hajtott végre, így értelmi fogyatékos felnőtt személyek ellátását biztosítják. Az intézmény célja, hogy az ellátottak számára szükségleteiknek megfelelő, személyre szabott szolgáltatásokat nyújtson, melynek során figyelembe veszik és tiszteletben tartják életkorukat, egészségi állapotukat és képességeiket. 2011. július 1-jétől a fenntartó a megyében élő fogyatékos személyeket, pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó bentlakásos intézmények központjává a Batthyány Ilonáról elnevezett dákai otthont jelölte ki.

Tavaly ünnepelték az intézet alapításának 65. évfordulóját. Ma is megtalálható a kastély épületében a felújított Batthyány-emlékszoba, ahol dokumentumok, képek őrzik az egykori miniszterelnök özvegyének és gyermekeinek dákai emlékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!