Utazó

2014.09.02. 10:00

Ahol a jó sör megszületik

Plzen - Csehország negyedik legnagyobb városáról általában a sör, netán az autógyártás jut az emberek eszébe, pedig a Prágától mintegy 100 kilométernyire délnyugatra fekvő Plzen egyéb látnivalókkal is szolgál.

Gyuricza Ferenc

Az érdekességek megtekintését persze egy kellemes sörözéssel is összeköthetjük, az őszi időszakban gasztro- és sörfesztiválok egész sorozatát rendezik meg a mintegy 165 ezer fős településen.

Plzen (vagy német elnevezése alapján Pilsen) a világos sörök hazája. Az eredeti Pilsner Urquellt 1842. október 5-én egy bajor sörfőző mester, bizonyos Josef Groll állította elő, ettől az időponttól kezdve meg is pecsételődött a város sorsa, a XIX. század közepén létrehozott sörgyár híres termékét szinte az egész kontinensen másolni próbálták.

Plzent a XIII. század legvégén, II. Vencel király idejében alapították azzal a céllal, hogy innen védjék a cseh- és bajorországi utakat. Stratégiai fekvésének köszönhetően később Nyugat-Csehország közigazgatási, gazdasági és művelődési központja lett, egyebek mellett itt készült az első cseh nyelvű könyv, illetve itt hozták létre az ország egyik legnagyobb gépgyárát is.

A városban rengeteg szobrot találunk, ezek egy részét prágai mintára hidakon helyezték el

Plzen központja amelyet egy városfal választ el a külső kerületektől - ma is őrzi polgárias arculatát, épületei a XIX. század óta külsőleg csak kevéssé változtak. A történelmi belváros éke a Szent Bertalan-katedrális, amely 103 méteres tornyával nemcsak a többi épület közül emelkedik ki - és ennek okán jó eligazodási pontot nyújt egy könnyed kis sétához - , de Csehország egészét nézve is a harmadik helyen áll. Az eredetileg kéttornyú katedrálist egy 1835-ös tűzvész után alakították át, a háromhajós épület külseje ugyan megváltozott, ám belül a régi főoltár, a XIV. században faragott Szűz Mária a kisdeddel szobor és a XV. században épített úgynevezett Sternberk-sírkápolna a folytonosság jelképe maradt.

A katedrálist övező tágas és hatalmas tér szintén Plzen egyik jellegzetessége, egykor vásárokat és piacokat, ma inkább fesztiválokat, kulturális, zenei és gasztrorendezvényeket tartanak itt.

A katedrális közelében egy másik impozáns épület található, a reneszánsz stílusú városháza, amelyben a serfőzők próbapadját is őrzik. A helyi legenda szerint a mestereknek főzetmintát kellett erre önteniük, majd bele is ültették őket abba. Ha a sör megszáradását követően a nadrág nem ragadt a padra, akkor a főzetet rossznak találták és a mestert elfenekelték.

Plzennek saját sörmúzeuma is van, ezt a régi serfőzdében alakították ki. Az impozáns épület ma is eredeti formájában látható, és a berendezései sem utángyártottak, hanem az egykori mesterek által használt tárgyakkal rendezték be a múzeumot.

Plzen történelmi központját városfal választja el a külső kerületektől. A belváros arculatát a polgári stílusú lakóépületek határozzák meg, de itt található a közintézmények és templomok többsége, valamint a híres zsinagóga is (Fotó: Gyuricza Ferenc) 

A városban érdemes megtekinteni továbbá a XIX. században épült zsinagógát, amely egyes leírások szerint a világ legnagyobb ilyen jellegű épülete, másutt viszont azt olvashatjuk róla, hogy a harmadik legnagyobb izraelita templom található Plzenben. Akár így, akár úgy, a romantikus és gótikus jegyeket egyaránt mutató épület ugyancsak bámulatra méltó. A történelmi belváros számos szoborral díszített, ezek egy részét a híres prágai Károly-híd mintájára szintén folyók mentén vagy kisebb hidakon helyezték el. Plzenben szinte az összes szentnek saját szobra van, csak ezek felkeresése akár egy egész napot is igénybe vehet.

A történelmi városközpont a polgári korból ránk maradt épületek mellett modern stílusú közintézményeknek, lakó- és irodaházaknak is helyet ad, Plzenben akárcsak a nyugati típusú városok többségében - a múlt hagyatéka keveredik a jelen innovációjával.

A város központi részét elhagyva lakótelepeken találjuk magunkat. A Lochotin negyedet azonban így is érdemes útba ejteni, mivel itt található a méltán híres, közel 21 hektár alapterületű állatkert, tavakkal, parkokkal és arborétumokkal. A létesítmény Európa második legnagyobb medvelakhelyét foglalja magába, de olyan ritkán látható hüllők is otthonra leltek itt, mint a komodói óriásgyík. Az állatkert fenntartásában évről évre óriási szerepet vállalnak azok a rocksztárok, akik a zoo szomszédságában, az ország legnagyobb természetes amfiteátrumában tartott zenei fesztiválon lépnek fel.

Plzen története szorosan összeforrt a cseh nemzetével. A várost alapító II. Vencelt az ország egyik legfontosabb uralkodójaként tartják számon, aki a lengyel trónt is megszerezte magának, s befolyását Magyarországra is ki tudta terjeszteni. A városhoz kötődik a huszita mozgalom egyik legjelentősebb személyisége, Jan Zizka, de a településnek fontos szerepe volt a harmincéves háborúban is



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!