Utazó

2014.09.23. 14:25

Ablak alatt ring a tenger

Derült égből villámcsapás! Az adriai nyaralás hét napjából hat a lehető legideálisabban telik. Hétágra süt a nap, a víz hőmérséklete 26 fok körül mozog. Aztán az egész hirtelen megváltozik. Dörög, villámlik, esik, mintha dézsából öntenék. A tenger még húsz fok fölött marad, de már nem olyan, mint tegnap, tegnapelőtt volt. Visszavonhatatlanul itt a bágyadt ősz?

Mihovics József

Sunce i more, azaz napfény és tenger - így hirdetik a horvátok szépséges tengerpartjukat. Ám mi van akkor, ha beborul az ég és megerednek az égi csatornák? Idén a főszezonnak számító júliusban 22 esős napot jegyeztek föl. Panaszkodnak a vendéglátók, hogy nem lesznek meg idei évre tervezett bevételeik. Ebből okulva az előrelátóbbak programokkal, turisztikai attrakciókkal állnak elő. Idelenn délen még szamárfuttatással is próbálkoznak, aztán evezősök versenyére várják az érdeklődőket a Neretva folyó torkolatnál, avagy zajos technopartikat kínálnak a fiatalabb korosztálynak. És természetesen kirándulások sokasága között választhat az utas. Elautózhat a világörökség részét képező Dubrovnikba, Stonnál megcsodálhatja az évszázadok óta változatlan formában működő sólepárlót vagy fölötte a hegyoldalon kilométereken végighúzódó, kínaiakra emlékeztető védőfalakat. Egy kis hajózással átkelhet a város-múzeumnak nevezett Korcsulára, a világjáró Marco Polo szülőhelyére. Istenhívők, pontosabban a Mária-kultusz ápolói célba vehetik a közeli Hercegovina messzeföldön híres kegyhelyét, Medjugorjét. Egy hétbe nem is fér több program.

Évszázados kőházak Žuljana egyik szűk utcácskájában

A nyugodtabb nyaralást, kora őszi pihenést választók az eldugottnak hitt, valójában igazi gyöngyszemnek számító, Korcsula felé néző ul-janát választhatják. A Pelje ac-félsziget közepe táján délnek kanyarodva, a szerpentinekkel teletűzdelt úton - néhol még korlát sincs a szélén - öt-hat kilométerre érjük el a települést, amiről azt hihetnénk, hogy a Julianna névből ered. A mindössze 200 lakosú település a tenger fölött magasodó Szent Julianus-templomról kapta nevét. Az első írásos emlékek az 1200-as években említik. A parányi üdülőhely négy román kori templommal, kápolnával büszkélkedhet.

Lakói, ahogy egykoron, úgy most is főként szőlő- és olívatermesztéssel, valamint halászattal foglalkoznak. Erre épül az újkori iparág , a turizmus. Érdemes megkóstolni az itteni kagylót, osztrigát, amelyről sokan azt tartják, a legízletesebbek az egész Adrián. Kitűnően, nyárson és peka alatt (harang alakú edényben), parázson készítik a fönséges borjúhúst. E kitűnő étkeket a vidék messzeföldön híres vörösboraival, a dingaccsal és postuppal öblíthetjük le.

A kuriozitások sorába tartoznak a környék szebbnél szebb, öblökben megbúvó strandjai. Az egyik pár lépcsőnyire az apartman alatt, szinte annak árnyékában terül el, így nincs is szükség külön napernyőre. A másik, a kicsit zajosabb, alig száz lépésnyivel arrébb teljesen nyitott délnek így itt még szeptemberben is védekezni kell az ultraibolya-sugarak ellen. De megteszik az árnyas mediterrán fenyők és más örökzöldek. Ezt a strandot úgy hívják, hogy Vučine (farkaslak). Még a múlt század hetvenes éveiben természeti rezervátumnak nevezték ki. Olyan, mint egy földi paradicsom: minden oldalról örökzöldek és szőlősorok borította hegyek övezik, csak délről nyitott a tenger felé.

A part menti sáv sekély, kristálytiszta vizében kisgyerekek és úszásban kevésbé gyakorlott felnőttek is biztonságban érezhetik magukat. Ezeket az apartmanokat úgy hirdetik, hogy saját stranddal rendelkeznek, ám az igazság az, hogy pusztán azok a szerencsések közelíthetik meg itt a tengert, akik az adott apartmant bérlik

Az apró kavicsos, homokos part menti sáv sekély, kristálytiszta vizében kisgyerekek és úszásban kevésbé gyakorlott felnőttek is biztonságban érezhetik magukat. A búvárkodás megszállottai is kedvükre hódolhatnak szenvedélyüknek.

A falu, uljana ősrégi részét a dalmát népi építészet remekei uralják: apró kőházak falakba kapaszkodó, felfuttatott lila virágokkal. Teljesen közel a parthoz azonban szembetűnő az ideát apartmanizációnak nevezett táj- és környezetrombolás. Vagy kilométer hosszan nyaraló nyaralót ér, mindegyiken a felirat: szoba kiadó. Szellősebb minden a település külső részein, ráadásul ezek a szálláshelyek igen komfortosak, bennük az is kellemesen érezheti magát, aki esetleg a szállodai kényelemhez szokott. Ha a vendég kéri, félpanziót kap. Bőséges reggelit és igazi dalmát vacsorát grillen sült halételek sokaságával, amihez a környék messze híres két bora dukál, a mali plavacból (kis kék szőlő) sajtolt dingač és postup.

Megéri mindezért több mint nyolcszáz kilométert autózni Magyarországról? A kérdésre kérdéssel válaszolhatunk: miért éri meg még távolabbról a cseheknek és a lengyeleknek ide utazniuk? Meglehetősen sokan érkeznek CZ és PL felségjelű autóval, egyfolytában 14 16 órákat az úton töltve. És meglepően sok a kisgyerekes család és a nyugdíjas, akik az utószezonra esküsznek, merthogy a tenger még meleg és nincs zsúfoltság. Errefelé, ha el is romlik az idő, az is csak egy éjszaka tart. Másnapra kisüt a nap s minden ott folytatódik, ahol előző nap abbamaradt. Ideális a babának, hát még a hatvanon túli nyugdíjasnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!