Utazó

2014.03.11. 08:55

Ferrara az itáliai reneszánsz városok minden jellegzetességét magán hordja

Az Emilia-Romagna tartományban fekvő észak-olasz város, Ferrara igazi kulturális központ. A közel 150 ezer lakosú megyeközpont azonban sokkal többet kínál a látogató számára, mint a hasonló nagyságrendű települések.

Gyuricza Ferenc

Már a római korban is lakott Ferrara jelentősége az Este család felemelkedésének köszönhetően a XIV. században kezdett kibontakozni, ebben az időben épültek az első fontosabb palotái is. Később a térség kulturális és kereskedelmi központja lett, majd a Borgiák befolyása alá került. Mindez a kőfallal körülvett óváros arculatát is meghatározta, rengeteg palotája épült, s a hasonszőrű itáliai településekhez képest jóval szélesebb és gazdagabb úthálózattal rendelkezik.

A történelmi központ emellett a szűk, sikátorszerű kis utcákat sem nélkülözi, amelyek közel párhuzamosan és merőlegesen futnak, ezáltal nemcsak rendezett városképet mutatnak, de a tájékozódást is megkönnyítik. A város és környéke ma a világörökség részét képezi, 1995-ben nyerte el e titulust.

Ferrara legjellegzetesebb épülete a XIV. század végén épült Castello Estenze, vagyis az Este család kastélya. A várárokkal körülvett, négytornyú téglaépület az óváros központjában helyezkedik el, a reneszánsz településnek is ez volt a fő építménye. Ma múzeumként tárja a látogatók elé a város és környéke, Ferrara megye, valamint a hercegi rangot kapott Este család történelmét. Jelentős mennyiségű középkori itáliai dokumentum-gyűjteménynek biztosít helyet az Archivio Storico Communale, a Városi Múzeumot pedig a Palazzo Schifanoiában, az Este család úgynevezett gondűző palotájában találjuk, ahol a néphiedelem szerint hatalmas orgiákra került sor. A városban nemcsak a reneszánsz kori Itália tárgyi emlékeit bemutató múzeumok látogathatóak, Ferrarában egy ókori gyűjtemény is megtekinthető. Kiderült, hogy a Pó völgyében egy olyan kereskedőhajó süllyedt el, amely többek között görög vázákat és amforákat szállított, így a Museo Archeologico Nazionale, vagyis Nemzeti Régészeti Múzeum az itt fellelt kincseknek ad helyet.

A kastélyok közül ugyancsak az Este család birtoka volt a Palazzo del Municipio, amely szintén az óváros központjában található, akárcsak a
Palazzo del Diamanti. Utóbbi nevét az érdekes, gyémántot formáló, ék alakúra csiszolt burkolóköveiről kapta. Ebben az épületben található a modern művészetek galériája és a nemzeti képtár, amely a XIII. és XVIII. század közötti Itália ismert, de nem a leghíresebb mestereinek festményeit őrzi. Sokan közülük a városban éltek, hiszen, mint korábban említettük, Ferrara jelentős művészeti központnak számított. A történelmi városrészt csak gyalogosan érdemes bejárni, hiszen egymást érik a jellegzetes olasz paloták, amelynek egy részét oszlopokkal, domborművekkel, szobrokkal díszítették. Bár a városközpont nem nagy kiterjedésű egy óra alatt átszelhető , ám a rengeteg látnivaló miatt akár egy napot is rászánhatunk a nézelődésre. A Palazzo del Municipio közelében épült ki a város másik legjellegzetesebb épülete, a XII. századi katedrális, amely a román és gótikus stílusjegyeket egyaránt magán viseli. Főkapuja bélletes, hármas homlokzatát egy loggiasor teszi látványosabbá.

Ferrarában az olasz városok többségéhez hasonlóan rengeteg templomot találunk, szinte minden védőszentnek építettek egyet. Néhány zsinagóga is épült a városban, a történelmi központ szívében pedig ott a Zsidó Múzeum, amely többek között arról is tanúskodik, hogy Ferrara zsidó lakosságát évszázadokon keresztül gettóban különítették el.

A város jellegzetessége még az egykor Kopernikuszt és Parsacelsust is fogadó egyetemhez tartozó botanikai kert, növénykülönlegességei, orchidea- és kaktuszháza, trópusi ritkaságai miatt ismert elsősorban. A botanikai kerttel átellenben egy hatalmas köztéri park terül el, benne szökőkutakkal és az itáliai történelem és művészet nagyjainak szobraival. A köztéri park mind a helyiek, mind a városba látogató turisták egyik kedvelt célpontja. Az óvárost egy modern, szolid lakónegyedekből kiépült település veszi körül.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!