Utazó

2014.08.04. 06:45

Németbánya, a Bakony különlegessége

Aki ismeretlenül vetődik Németbányára, azzal a véleménnyel távozik, hogy egy kis ékszerdobozt talált. A település legfőbb értéke a gyönyörű természeti környezet, másrészt elzártságából és méretéből adódó csendes lüktetése. Ez teszi vonzóvá a nyugalmat keresők körében.

Nagy Imre

- Sokan a megőrzött és újra elővett értékek mentén találnak meg minket. Ezeket próbáljuk tudatosan képviselni és kifelé közvetíteni. Erre rakódik rá mindaz a plusz, amit akár egy nyári rendezvény, egy betyáros főzőverseny vagy egy Bakonydraco rajzpályázat jelent. Maga a dinólelőhely is egyre többeket vonz. Németbányán sokan foglalkoznak falusi szállás-adással, tehát aki hosszabb időt tervez nálunk tölteni, megteheti - mondta el Blaskovits Zoltán polgármester.

A szép környezethez, a csendhez, a nyugalom élve-zetéhez azért programok is szükségeltetnek. A helyiek azon gondolkodnak, hogy miként lehetne élményekkel ellátva itt tartani a látogatókat. Nem azért, mert a falut kirándulóközponttá szeretnénk tenni. Korábban volt egy sajnos deklarált célkitűzés, hogy Németbánya üdülőfaluvá váljon. Az utóbbi években ez lecsendesedett, de nem lesz elkerülhető fogalmaz a polgármester.

A településen nagy figyelmet fordítanak a virágosításra. Szent Mártonnak, a falu védőszentjének kápolnája a főtéren áll

A települést hivatalosan száznégyen lakják. A huszadik század elején még 455 lakója volt, a faluban két bolt, kocsma, három kovácsműhely, iskola, tűzoltó szertár és strand is működött. A világháborúk áldozatai és a mintegy kétszáz főt érintő kitelepítés után alig ötven lakosa maradt. Ha az időben visszafelé haladunk, a legjelentősebb eseményként az 1757-ben Kostajger Mihály által alapított üveghutát kell megemlítenünk, ami 1781-ig jelentős termelést folytatott, és több száz embernek adott munkát. A falu elnevezése is innen származik: Deutschhütten, ebből magyarították a Németbánya nevet. A község ma azoknak is célpontjává válik, akik saját pihenőhelyet szeretnének, ezért vesznek ingatlant, amit takarosan felújítanak. Számos család szinte az egész nyarat itt tölti.

- Szeretettel látjuk őket, főként, ha beilleszkednek a helyi közösségbe, de nem titkolt célunk, hogy ne csak üdülők legyenek a faluban, hanem állandó lakók is. Van itt egy idős korosztály, nyolcvan év fölöttiek, és mi hisszük, hogy magas korukhoz a környezet, a miliő, a jó levegő, a gyógyfüvek is hozzájárulnak - mosolyog Blaskovits Zoltán.

A ház előtti padok a régi időket őrzik, ez már önmagában érték. Az oda kiülők viszont nem turistalátványosságként beszélgetnek, így szokták meg. Minden olyan elképzelés, amit itt kigondolnak, két irányba hat. Egyrészt a helyi közösség életérzését javítja, hiszen nem lehet turistacélpont egy olyan hely, ahol az ott élők nem érzik jól magukat.

Maria Todte asszony 1986-ban tért vissza szülőfalujába, ahol alapítványt hozott létre, és kápolnát építtetett az elhurcoltak emlékére. Itt Mága Zoltánnal látható, aki rendszeres fellépő a rendezvényeken

A legújabb ilyen egy főtéri petanque-pálya kialakítása (egy itt letelepedett belga házaspár ötleteként), vagy a kézműves és hagyományőrző kuckó berendezése. Itt a település és a környék történelmére és népi kultúrájára utaló eszközöket helyeznek el, amiknek használatát a településen élők be is tudják mutatni. Németbányát már rég fölfedezték a bakancsos turisták, a tájfutók is. Az országos Kék túra útvonala is érinti a települést. Persze van itt más is. 2000-ben a szomszédos Iharkút (kihalt település) és Németbánya környékén értékes, a világon is egyedülálló őslényleletek, dinoszauruszfajok kerültek a felszínre. Ma a Bakonydraco csontváza a közösségi ház plafonjáról függ alá, kultusza köré egész fesztiválnyi esemény szerveződik.

Németbánya zsáktelepülés, csendes főutcáján alig van forgalom (Fotók: Nagy Imre)

- Németbánya jövőjében valamikor biztosan meghatározó szerepet játszik majd a lelőhely. Ám addig is egyre többen jönnek rá arra, hogy a helyi termékekben is van fantázia. Ez a környezeti adottságainkhoz kapcsolódik. Ma már van olyan lakónk, aki a gyógynövények feldolgozására céget alapított. A környezet optimális hozzá, a gógynövényesek hozzánk járnak tanulmányútra. Ebben célszerű összefognunk a környező településekkel tartja a falu első embere.

Németbánya legfőbb vonz-ereje a hitelesség. Akik itt adnak, önzetlenül teszik, és a vendégszeretet is szívből jön. A Bakonyjákóval közösen szervezett télűzőtől Szent Mártonnak, a falu védőszentjének ünnepéig (gyönyörűen felújított kápolnája a település főterén áll) számos eseményt rendeznek a faluba. nem elsősorban az idelátogatók, sokkal inkább a maguk örömére. Mert ők már tudják: a táj befogadta őket.

A kitelepítés idején, 1948-ban Maria Todte asszony tizennégy éves volt. 1986-ban tért vissza szülőfalujába, ahol alapítványt hozott létre, és kápolnát épített az elhurcoltak emlékére. Mága Zoltán hegedűművész rendszeres résztvevője a megemlékezéseknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!