Utazó

2015.03.26. 12:52

4 fontos kérdés repülőjegy foglalás kapcsán (x)

A tavaszi-nyári időszak közeledtével egyre többen döntenek úgy, hogy hosszú hétvége, vagy több napos utazás alkalmával fedezik fel Európa méltán népszerű nagyvárosait.

Az akár családdal, akár partnerrel remek választásnak bizonyuló kikapcsolódás azonban kizárólag úgy lehet teljes, ha pontosan tisztában vagyunk a repülőjegy foglalás kapcsán azokkal az információkkal, melyekkel akár jelentős összegeket is megspórolhatunk.

Nézzük most a paravion.hu gyűjtésében azokat a legfontosabb kérdéseket, melyek általában fel szoktak merülni repülőjegy foglalás előtt!

1. Hagyományos vagy fapados?

Ma már rendkívül széles választék áll rendelkezésünkre akkor, ha légitársaságokról van szó. De mégis mennyivel jobb a fapados légitársaságok kínálta lehetőség? Valóban olcsóbb, vagy minden költséget egybevéve gyakorlatilag a hagyományos járatok áraival vetekszik ez is? A válasz minden esetben annak függvényeként alakul, hogy milyen úti célt választunk, és mennyivel az utazás időpontja előtt történik a repülőjegy foglalás.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fapados járatok gyakran félreeső reptereken landolnak, tehát annak költségeivel is számolni kell, hogy elérjük onnan a kívánt nagyvárost, szálláshelyet. Ez  akár némi kényelmetlenséggel is járhat, arról nem beszélve, hogy a fapados jegyárak kapcsán gyakran plusz kiadásokra is kell számítani például a poggyászokkal kapcsolatban. Jó választással természetesen a fapadosak is remek döntésnek bizonyulhatnak, de a légitársaság weboldalán található információkkal érdemes tisztában lenni online repülőjegy foglalás előtt

2. Poggyászbiztosítás - mennyire fontos?

Utasbiztosítás alkalmával nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy minden esetre kiterjedő változat mellett érdemes dönteni. Sajnos bármikor előfordulhat, hogy a poggyászok véletlenül elkeverednek, s ilyenkor jól jön, ha az értékes kamera, vagy a személyes holmik biztosítva vannak.

3. Budapesti vagy bécsi indulás javasolt?

Kétségtelen, hogy a Bécsből induló járatokra gyakran olcsóbban lehet jegyet szerezni. Mindenképpen számolni kell azonban azzal, hogy saját autóval történő közlekedés esetében a bécsi parkolásért is fizetni kell majd a külföldön tartózkodás idejére. Bár ez a fővárosi reptér közelében is így van, de az üzemanyag költségeivel és a kinti esetleg drágább parkolással ajánlott tisztában lenni. Sok esetben a fővárosi indulás kényelmesebb az ország keletebbi szegleteiben élők számára, mintha egészen Bécsig autóznának ebből a célból. Az ár-érték arányt célszerű szem előtt tartani akkor is, ha repülőjegy foglalás előtt állunk.

4. Mikor foglaljunk?

Az utasokban leggyakrabban felmerülő kérdés az online repülőjegy foglalás kapcsán az időpont megválasztása. Ha nem vagyunk szigorúan kötve egy adott dátumhoz, akkor célszerű a keddi, szerdai, csütörtöki napok közül választani, de hasonlóképpen ajánlottak az éjszakai járatok is. Fontos, hogy időben foglaljon, de ne 4-5 hónappal az indulást megelőzően. Ideálisnak a 8-9 hét bizonyul, hiszen ekkor már valószínűleg Ön is tud előre tervezni.

5. Figyeljen a plusz kiadásokra!

Elsősorban fapados járatoknál fordul elő, hogy a poggyászfeladásért külön kell fizetni. Érdemes a súlyhatárokra is ügyelni, hiszen rendszeresen elő szokott fordulni, hogy az utasok a reptéren szembesülnek a pótdíjfizetési kötelezettséggel. Amennyiben a légitársaság kötelezően előírja az online check-in-t, úgy annak elvégzésére a reptéren, az indulást megelőzően már csak külön díj ellenében van lehetőség.

Figyeljen a részletekre utazásszervezés és repülőjegy vásárlás alkalmával, így nem érhetik meglepetések, legyen szó akárhányadik repülős utazásáról is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!