Tudomány

2014.07.11. 14:54

Villámfelmérés a réten

Hegymagas – A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság 2006 óta szervez biodiverzitás napokat hazánkban

Tremmer Tamás

Az Európában BioBlitz néven is ismert gyors adatgyűjtés lényege, hogy botanikus és zoológus szakértők csapata 24 órás villámfelmérést végez egy előre kijelölt, gyakorta védett területen. Az idén Hegymagas és Szigliget határában jártak, tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A rendezvény természetvédelmi alapját a települések közelében elterülő Kongó-rétek adták. Az egykor üde gyep nagy részét a 2000-es évek elejére szinte teljesen felemésztette az inváziósan terjedő aranyvessző és az őshonos, de agresszív kutyabenge.

A nemzeti park ötévnyi munkával kiszorította az özönnövényeket, a rét ismét régi színpompáját nyújtja. A főképp tudományos felméréseket végző civil szervezet 45 szakértő bevonásával két napig gyűjtött a területen. Végleges listát csak októberben várhatunk, mivel számos apró rovar meghatározását csak mikroszkóp és az otthoni nyugalom mellett lehet elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!