Tudomány

2014.09.26. 19:48

Tudományos előadások, kísérletek, nyitott laborok

Veszprém – Előadások, kísérletek, látványos bemutatók, laborlátogatások várták a Pannon Egyetem Kutatók éjszakáján résztvevőket.

Balla Emőke

Kilencedik alkalommal rendezték meg pénteken a Kutatók éjszakáját, a Pannon Egyetem szinte kezdetektől csatlakozik az országos rendezvénysorozathoz. Hazánk egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseményének célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, és vonzóvá tegye a kutatói életpályát. Szeptember utolsó péntek estéjén, éjszakáján a felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek megnyitják kapuikat, hogy közelebb hozzák az érdeklődőkhöz az egyes tudományterületek érdekességeit, aktualitásait. A Pannon Egyetem mind az öt kara újdonságokkal, meglepetésekkel, érdekes látnivalókkal, előadásokkal, laborlátogatásokkal készült a programra.



Előadásokkal, kísérletekkel, nyitott laboratóriumokkal várta az érdeklődőket a Pannon Egyetem a Kutatók éjszakáján. Balról Szappanos Babett, Nyári Johanna, Kakstéder Dorina és Dormány Dzsenifer dunaújvárosi középiskolások a kémiai laborban (Fotó: Nagy Lajos)

 


A Kutatók éjszakája egyszerre minőségi ismeretterjesztés és szórakozás. A Pannon Egyetemen is nagy volt az érdeklődés, máskor nem látogatható helyszínek nyíltak meg a legkisebb gyerekek, szüleik és nagyszüleik előtt.

A gazdaságtudományi kar „offline közösségi napot” szervezett, középiskolás osztályok érettségi tablójukért játszhattak, versenyezhettek. A keszthelyi Georgikon karon előadást tartottak a burgonyafajtákról, a gyommagvakról és a kelta világról.



A mérnöki kar idén is sokféle különleges helyszínre, laborlátogatásra, meglepetés-programra invitálta a látogatókat, a nyitott karon junior mérnöki diplomát szerezhettek a résztvevők. Luminollal fényt gyújtottak, lőgyapotot égettek, benéztek a pokol kapuján, megszámolták, hány lába van az X-Y asztalnak, szilikonlabdát készítettek, zajt mértek, kipróbálták a 3D nyomtatót, felhőket és szivárványt készítettek, algát tenyésztettek, aromaanyagokat teszteltek, termofotót készítettek, rózsát fagyasztottak. Az univerzális műhelyfoglalkozások keretében négy előadást hallhattak a résztvevők: a madárgyűrűzésről, négy kontinens csillagairól, elektronmikroszkópos helyszínelésről, valamint a földkéreg radioaktív izotópjairól.

A modern filológiai és társadalomtudományi kar programján előadásokat hallhattak a középkor és a barokk veszprémi örökségének rózsaábrázolásairól, valamint a mindennapi nevelésről. A műszaki informatikai kar Mert az informatika nem csak a számítógépekről szól! című rendezvényén laborlátogatásokat, bemutatókat, kísérleteket szervezett, kutató professzorok, oktatók válaszoltak a kérdésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!