Tudomány

2015.03.03. 08:25

Több ezer extra szoláris bolygóra bukkantak a csillagászok

Lovas - A naprendszeren kívüli bolygók keresésére és tanulmányozására kereste a választ közelmúltban tartott előadásában Szabó Róbert az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főmunkatársa.

Mára a technikai fejlődés elérte azt a színvonalat, amikor is távoli naprendszereket sikerül felfedezni. Néhány évvel ezelőtt még csak sejthettük, hogy létezhetnek a Földhöz hasonló bolygók. Persze nem mindegy, hogy milyen feltételek vannak ezeknek a felszínén – hangsúlyozta a csillagász. A következő évek-évtizedekben erre keresik a tudósok a választ.

Szabó Róbert főmunkatárs beszélt a csillagászat eredményeiről. Fotó: MTA

Szabó Róbert kitért arra is, hogy a naprendszerünkön kívüli, vagyis idegen csillagok körül keringő bolygókat nevezzük extra szoláris, vagy röviden exobolygóknak. Húsz évvel ezelőtt még egyet sem ismertünk, manapság viszont több ezerről van tudomásunk. A csillagászatnak jelenleg két fő kutatási területe van, egyrészt a tudósok azt vizsgálják, hogyan alakult ki az univerzum, a másik terület az exobolygók felfedezése, vagyis az, hogy lehet-e élet máshol? Elmondása szerint nagyon nehéz az exobolygók megfigyelése, hiszen a csillag és a körülötte keringő bolygó fényereje között több millió-, vagy milliárdszoros lehet a kontrasztkülönbség.

Előadásában kifejtette, hogy a Napunk egy második generációs csillag, vagyis nem az univerzum születése után keletkezett, hanem jóval később. Saját naprendszerünket sem ismerjük ahhoz elég jól, hogy kizárhassuk: a Marson van-e mikrobiális élet, vagy volt-e az elmúlt néhány milliárd évben.

Kitért a Kepler jelentőségére is. Szabó Róbert vezetésével a világon elsőként végeztek megfigyeléseket kisbolygókról a Kepler-űrtávcsővel. Az MTA kutatói több csillagtípus analízisében vezető szerepet vállaltak. A Kepler nemcsak az exobolygók kutatását forradalmasította, de a csillagok szerkezetének megértését is alapvetően változtatta meg azzal, hogy az extrém pontos fényességmérés révén lehetővé tette a csillagszeizmológia tudományágának kibontakozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!