Tudomány

2012.03.01. 15:38

Gyorsítja az agysérülésből való felépülést egy influenza elleni szer

New York - Gyorsíthatja az eséseknél és autóbaleseteknél elszenvedett súlyos agysérülésből való felépülést egy olcsó, influenza elleni szer alkalmazása amerikai kutatók szerint.

MTI

Gyorsabban épültek fel azok a páciensek, akiknek az amantadin nevű antivirális szert adták agysérülésük után, mint azok, akik placebót kaptak.

Négy hét elteltével a szerrel kezelt emberek közül többen tudtak megbízható igen-nem választ adni kérdésekre, utasításokat követni vagy eszközöket, például hajkefét vagy kanalat használni. Az amantadint kapott páciensek közül jóval kevesebben maradtak tartósan vegetatív állapotban, mindössze 17 százalék a 32 százalékkal szemben.

A tanulmányt Joseph Giacino bostoni neuropszichológus vezetésével az Egyesült Államokban, Dániában és Németországban folytatták le 184 súlyos állapotú agysérült emberrel, akiknek átlagos életkora 36 év volt.

Tanulmányukat a szerzők a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat legfrissebb számában tették közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!