Tudomány

2014.10.17. 15:00

Az MTA különdíjasa a várpalotai B. Kiss Bálint

A Színpadon a Természettudomány 2014 természettudományos fesztiválon a Magyar Tudományos Akadémia különdíját kapta a várpalotai tizenhét éves B. Kiss Bálint, aki szeptember 22-én Varsóban a Nobel-díjas Lech Walesa volt köztársasági elnököt megkérte, a dolgok internetéről (IoT) való beszélgetés közben együtt írják meg egy beágyazott rendszer forráskódját.

Szabó Péter Dániel

- A Színpadon a természettudomány tanárok és végzős egyetemisták számára kiírt verseny, tehát a pályázati feltételeknek nem feleltem meg. Mentorom, dr. Kertész Krisztián, az MTA MFA kutatója javaslatára mégis elküldtem az anyagomat, ami az általam fejlesztett apaBoard eszköz és a hozzá alkalmazott tanulási módszer: online videókkal, multimédiás anyagokkal, példafájlokkal a tanulást gyakorlati építéssel lehet megkezdeni. Így könnyen tanulhattam meg az okos eszközök működését és elkészítését, amelyekből most épül fel a dolgok interneten, az IoT. Meg kellett vizsgáljuk, mennyire lehetne hatékonyan tanítani ezzel az eszközzel középiskolás diákokat. Sükösd Csaba, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke időt szakított az anyagaim megismerésére, egyeztetett a szervezőkkel, és nagy örömömre versenyen kívül részt vehettem Debrecenben az MTA Atommagkutató Intézetben rendezett fesztiválon. Számomra az eseménynek két csúcspontja volt: bemutathattam a munkámat Lovász Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, és a zsűri engem is meghallgatott. Az elismerés megerősítést jelent, mert a munka során gyakori az elbizonytalanodás. A csúcsokhoz mindig sok hónapon át tartó kemény munka vezet, ami alatt folyamatosan dolgozom. Az eredmények és visszajelzések azok számára is elismerés, akik támogattak. Sok embernek tartozom köszönettel, valamint iskolámnak, a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskolának.

B. Kiss Bálint (jobbról) a Nobel-díjas  Lech Walesával a varsói programon (Fotó: Mirosław Kamierczak)

B. Kiss Bálint eszközét a Magyar Innovációs Szövetség nevezte a fiatal kutatóknak szervezett uniós versenyre, így vehetett részt az uniós eseményen a Varsói Egyetemen.

- Lech Walesa a lengyel standokat nézte meg. Ahogy előttem elment, visszalépett hozzám, s megkért, mutassam be neki a munkámat. Nem sok időm maradt gondolkodni, hogy bemutassam a modern elektronika szépségeit és egyszerűségét. Sokat kérdezett, és hosszan elbeszélgettünk. Sok kísérletemet kipróbálta, és hogy a szépségét szemléltessem, megkértem, ha van kedve, próbaképp programozza át az ARM Cortex M4-es processzort, vele együtt pedig az eszközömet. Ezzel a világon egyedülálló programot hozott létre, ami egy apaBoardon az LCD kijelzőre a lech+ feliratot írja ki. A találkozás nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra, Walesa úr távozásakor azt mondta, sajnálja, hogy már ennyire idős, ha fiatalabb lenne, ő is ezzel foglalkozna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!