Tudomány

2014.10.15. 13:55

Északi fény az égen

Ismét megjelent az egyik leglátványosabb légköri fényjelenség az északi népeknél.

Perger Katalin

A római hajnalistennőről kapta nevét: aurora borealisnak hívják. Idén ősszel Révfülöp testvérvárosában, Sodankylában már láttak néhány fényjelenséget éjszakánként, de az igazán látványosat mára sikerült megcsodálni. A fotók Riikka Maijanentől származnak, aki az Északi Fények Házának főmunkatársa, egyben pedig a Révfülöpi Finn Magyar Egyesület 8 tagú nyári csoportjának instruktora. Elmondta, hogy egyértelmű összefüggés mutatható ki a sarki fény gyakorisága, a napfoltok száma és a földi éghajlat ingadozása között. Az atmoszférában 80 -100 kilométer magasságban fordulnak elő. Vannak kisméretű fényjelenségek, sugarasan haladó nyalábok, de nagy kiterjedésűek is lehetnek. 30 -40 kilométerről jól fotózhatók, hiszen szabad szemmel tökéletesen élvezetes látvány. Formái állandóan változnak, varázslatos hangulatot teremtve.

Délután pasztellszínekben látható, éjszakánként az oxigén zöld és lilás színképvonalai jelentkeznek (Fotó: Riikka Maijanen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!