• cikk kép
  Kézzel fogható - Tapogatható háromdimenziós hologram

  A virtuális valóság (virtual reality, VR) szó szerint kézzel fogható közelségbe került mindennapi életünkhöz.

 • cikk kép
  Elhunyt Pásztor Emil Széchenyi-díjas idegsebész

  Életének 89. évében elhunyt Pásztor Emil Széchenyi-díjas idegsebész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

 • cikk kép
  Hatalmas meteorkrátert találhattak a Déli-sarkon

  Meteorit-becsapódás nyomán keletkezhetett az a kráter, amelyet a közelmúltban fedeztek fel tudósok az Antarktisz keleti részén.

 • cikk kép
  Elveszett gép - Szakértő: már a levegőben széttörhetett az Air Asia járata

  Az Air Asia Jáva-tengerbe zuhant repülőgépe még a víznek csapódás előtt, már a levegőben széttörhetett, ez is felveti a kérdést, hogy a gépek elég erősek-e a mai időjárási jelenségekhez Feledi György szakértő, utasszállító-pilóta szerint.

 • cikk kép
  Misszióját végrehajtva megsemmisült a Masat-1

  Misszióját sikeresen végrehajtva péntekről szombatra virradó éjjel megsemmisült - a Föld légkörébe érve elégett - a Masat-1, Magyarország első műholdja - közölte a missziót irányító kutatócsapat szombaton az MTI-vel.

 • cikk kép
  Szombat hajnalban semmisülhet meg a Masat-1

  A becslések szerint péntek 22 óra és szombat 15 óra között semmisül meg, ég el a Föld légkörébe érő Masat-1, Magyarország első műholdja, amely sikeres missziót hajtott végre.

 • cikk kép
  Nyolcmillió naptömegű fekete lyukat fedeztek fel amerikai csillagászok

  Nyolcmillió naptömegű fekete lyukat fedeztek fel a Brigham Young Egyetem (BYU) csillagászai, akik a gigantikus képződményről az Amerikai Asztronómiai Társaság seattle-i közgyűlésén számoltak be.

 • cikk kép
  A Facebook és árnyoldalai

  A múlt év augusztusában világszerte kitört a pánik, mikor a legnagyobb közösségi oldal, a Facebook, fél órára leállt. Sorra érkeztek a telefonhívások a rendőrséghez, amely persze tehetetlen volt. Az eset hatalmas felháborodást keltett, de nem a súlyossága miatt, sokkal, inkább azért mert sokan alaposan meglepődtek a reakciókon.

 • cikk kép
  Egy másodperccel hosszabb lesz az idei év

  Egy másodperccel hosszabb lesz az idei esztendő, mivel a Párizsi Obszervatórium bejelentette, hogy június 30-án szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz (UTC).

 • cikk kép
  Éghajlati fordulópont - Ivóvízhiány várható több helyen, így Delhiben is

  2015 körül következik be a globális éghajlati fordulópont, amely után a globális felmelegedés már megállíthatatlan.

 • cikk kép
  A talajok nemzetközi éve 2015

  A Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította 2015-öt az ENSZ, december 5-e pedig a Talaj Világnapja.

 • cikk kép
  A Fény Évét éljük az idén

  Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és az UNESCO 2015-öt a Fény Évének nyilvánította. Ezzel próbálja ráirányítani az emberiség figyelmét arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény az életünkben. A hozzá kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat kezdeményezte.

 • cikk kép
  Emberi nyelven a tudományról

  Veszprém - Jövőre lesz hetvenéves Pléh Csaba, aki nemzetközileg elismert pszichológus és nyelvész, illetve a két tudományág határterületén elhelyezkedő pszicholingvisztika egyik legjelentősebb képviselője. A professzor hatalmas tudása mellett megnyerően kedves és közvetlen ember, sőt, sokszor kifejezetten szórakoztató a társaságában lenni.

 • cikk kép
  Csillagászok elméletei a betlehemi csillagról

  Veszprém - A csillagászati kronológia révén napjainkban az valószínűsíthető, hogy a betlehemi csillag egy különleges égi látványosság, a Jupiter és a Szaturnusz bolygók háromszori együttállásakor született.

 • cikk kép

  Az égbolt nyitott könyv

  Mit üzennek a karácsonyi csillagok?

  Bakonybél – Hihetetlenül látványos lehet egy-egy napfolt illetve napkitörés megpillantása, amely általában hosszúra nyúlt beszélgetéseket eredményez a csillagda kupolájában. A téli égbolt is rejt izgalmakat.

Magazinok